10.08.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 511 |  0 
Украсете балкона с теменужки
Рано напролет в двора и по балконските сандъчета може да се засадят градинските теменужки. Независимо, че растенията са се развили или дори разцъфтели, те безпроблемно понасят промяната. Достатъчно е разсадът да се извади с част от почвата.
Теменугата, която е известна с латинското си име viola, вирее добре на богати с хранителни вещества почви, които са били добре обработени. Обича много влагата. При засушаване цветовете и издребняват. Виолата се развива добре на огрявани от слънцето места. Тя обаче не понася торенето с пресен оборски тор.
Известни са изключително много видове от род Виола. У нас една от най-известните е Виола триколор, която се отглежда като двугодишно растение. Размножава се чрез семена. В един грам има около 1000 семена. На площ от един квадратен метър се засяват около 2 грама семена през юни или юли. Поникват след 10-12 дни. Пикират се на разстояние 8 - 10 см. През есента се засаждат на постоянно място на разстояние 20 на 20 см. При нужда през март може да се разсаждат без опасност да се спре развитието на растенията.
В момента на пазарите се предлагат готови, отгледани теменужки, които може направо да се засадят в балконските сандъчета. Има изключително голямо разнообразие от багри. Много красива е чисто бялата теменуга от сорта "Premier Weib. "Тъмночервени с черно око в средата са виолите от сорта "Fama Rot". На горски теменужки приличат чисто лилавите от сорта "Delta Mitelblau". В лилаво и бяло са цветовете на "Delta Weib-Karmin", а в лилаво и жълто с малко черно око - "Fama love me". He им отстъпват по красота пъстрите теменуги от сортовете "Fama See me" и "Joley Joker".
23.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020