27.02.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1035 |  0 
Основни правила за резитба на чимшира
Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на въздуха. Осветлението обаче не му влияе, както и хранителността и влагата на почвата. Устойчив е към фабричните газове и градския дим.
Създаването на определени растителни фигури и форми изисква знания, умение и майсторство, както и по-продължително време. Формирането започва още със засаждането на декоративните растения.
Най-подходящи форми и тела се получават от малки две-тригодишни растения. Засадените през първата година декоративни растения се оставят свободно да се развиват! Ако растенията трудно се прихващат и показват незадоволителен растеж през първата година, може да се оставят свободно да се развиват и през втората година от засаждането им и чак след това да се подрязват, в противен случай много е трудно да се създаде плътна корона.
Първата резитба се прави рано на пролет на височина 10 см. Резитбата се извършва на външна или вътрешна пъпка в зависимост от това, каква форма се желае да се получи. Например при създаването на кълбовидна форма отначало режем на външна пъпка, а в последствие на вътрешна. При създаването на колоновидна форма почти през цялото време на формирането трябва да се реже на вътрешна пъпка. След извършената еднократна резитба през първата година растенията се оставят да се развиват свободно.
През пролетта на втората година се извършва втората резитба на височина пак 10-15 см от височината на новите леторасти.
През пролетта на третата година отново се извършва резитба на 10-15 см по отношение на новите леторасти. По такъв начин през първите години се създава подходяща, гъста основа за изграждането на съответната фигура или тяло.
През четвъртата година вече се реже на по-голяма височина - 15 -20 см. Резитбата на по-голяма височина вече не крие опасност от образуване на празнини. Ако обаче все пак така опасност съществува, трябва и през четвъртата година да се реже на приетата първоначално височина. По този начин продължава изграждането на фигурата /тялото/ до получаването й на окончателните й размери. След създаването на фигурата се полагат грижи за поддържане на определената й форма. В процеса на поддържането се извършва текуща резитба – 3-4 пъти за един вегетационен период.
05.06.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021