Още рецепти » Отгледайте си зеленчуци на балкона

 Отгледайте си зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията на растенията и изложението на балкона. Ако е засенчен през по-голямата част от деня, не може да отглеждате светлолюбиви растение, дори и изложението да е южно. Затова внимателно огледайте изискванията на зеленчуците, които ви представяме и преценете какво да отглеждате на вашата тераса.

Доматите са взискателни към топлината

За нормалното си развитие изискват 18-30 градуса. Ако температурата е под 15 градуса, цъфтежът спира. Заради горещини над 30 градуса листата остават дребни, а разклоненията на стъблата - тънки. Възможно е да окапят цветовете. При под 15 и над 40 градуса не се образува багрилно вещество и плодовете стават жълтеникави. Високите температури причиняват слънчеви пригори по плодовете, ако листата не ги засенчват. Ако терасата е сенчеста, доматите ви няма да станат, те обичат слънцето. Зеленчукът има нужда от влага - почвената влажност да е над 70-80% и 50-60% - въздушната. Доматите са взискателни към почвата. Кореновата им система се развива на дълбочина, затова пригответе голяма саксия /може тенекия от сирене, но няма да е красиво/. Напълнете я с богата на хранителни вещества почвена смеска: две части добре прегорял оборски тор и една част почва. Преценете възможностите на вашия балкон и засадете домати. Редовно поливайте и подхранвайте с шербет.

Краставиците - на североизточна тераса

Краставицата е силно теплолюбива и влаголюбива. Растенията се развиват добре при температура 25-30 градуса и висока влажност - 90%. При под 15 градуса растежът спира. Към светлината е слабо взискателна и при засенчване се развива сравнително добре.
Кореновата система е слаба и повърхностно разположена и затова трябва редовно да поливате. Засушаването при цъфтеж и плододаване води до окапване на цветовете и завръзите, краставиците се деформират. Заради ниска почвена и въздушна влажност стават горчиви. Зеленчукът е изключително взискателен към почвата и въздушната влажност. Пригответе торово-почвената смеска, насипете я в сандъчета и засейте семената в редичка на 10-15 см разстояние и дълбочина 3-4 см. Редовно поливайте и подхранвайте с шербет. Топлият североизточен балкон с повече поливане и подхранване ще ви възнагради с пресни зеленчуци за любимия таратор.

Има място и за патладжана

Изискванията му към почвата не се различават от тези на пипера. Патладжанът е топлолюбив и се развива добре при температура 25-28 градуса. При горещини над 30 градуса и засушаване пъпките масово окапват.
Корените се развиват на дълбочина. Подгответе почвата, както при пипера с две части тор и по една част почва и пясък. Засадете по едно растение в саксия. Поливайте и подхранвайте редовно.

Лютите чушлета в саксия

И на балкона може да си отгледате любимата подправка във всеки български дом. Ще бъдете щастливи да си откъснете пресна чушка от саксийката. А знаете ли какви са изискванията на растението, за да ви даде плодове?
Най-благоприятна температура за развитие на пипера е 18-30 градуса. Под 13 градуса преустановяват растежа си, цветовете окапват, ако е по-студено от 15 градуса и по-горещо от 30 градуса. Зеленчукът е светлолюбив и не се развива добре на засенчени места. Чушките не бива да са излагани на пряко слънчево греене, затова в зависимост от големината на саксията, сложете не по-малко от два стръка. Пиперът е взискателен към почвена влага. Необходимо е редовно да се полива. Най-добри добиви се получават при влажност на почвата 80%. При продължително високи температури не поливайте със студена вода. Към почвената смеска, която сте направили за доматите, прибавете една част пясък, за да стане по-топла и водопропусклива, и засадете пипера.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Поставете сами фототапет

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Кадифено дърво

Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...

Консервиране на череши

Компот от череши Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон. Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сиро...

Десерти с къпини

Кошничка с къпини Прoдукти: 7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер, 500 мл подсладена сметана, 300-400 г пресни къпини, 200 г течен шок...

Начало