Още рецепти » Растителни отвари гонят вредителите

 Растителни отвари гонят вредителите

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им могат да помогнат не само растителнозащитните препарати. Опитният градинар знае, че лехите със зеле, домати, картофи и редовете с ягоди ще бъдат добре предпазени от вредителите, ако между тях се засадят лук, чесън, невен, латинка и синя жлъчка. Помагат също така и различни растителни отвари.

Листа от репей

Нарязват се на ситно и с тях се запълва една трета от кофа, в която до ръба се налива вода. След три дни се прецежда през марля. С тази течност растенията се пръскат три пъти на интервал от шест дни против гъсеници, зелева пеперуда и нощенки.

Стъбла и листа от картофи и от домати

Картофените стъбла и листа се използват за унищожаване на обикновен червен акар и листни въшки. Нарязва се на ситно 1200 г зелена маса, залива се с 10 л вода, кисне в продължение на 3-4 часа. После се прецежда и растенията се пръскат с отварата. Стъблата и листата от домати пък са подходящи за борба срещу листни въшки, гъсеници, зелева пеперуда и нощенки. 400 г пресни листа се заливат с 10 л вода, варят се половин час на тих огън и след изстиване се прецеждат. На всеки 2-3 литра отвара се добавя 40 г сапун.

Див лапад

Растението се изтръгва с корените, изчиства се, добре се измива и ситно се нарязва. 400 г свежа маса се залива с 10 л вода, кисне 3 часа, след което се прецежда. С течността се пръска против обикновен червен акар и листни въшки.

Тютюнева отвара

400 г тютюн или тютюнев прах се накисва за едно денонощие в 10 л вода, след което се вари 2 часа. На всеки литър отвара се добавя един литър вода и 40 г сапун. Със сместа се пръскат зеленчуци против листни въшки, молци и дребни гъсеници.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в ут...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Снегът пo раменете

В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...

Начало