Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок около 2,20 – 2,50 м. Листата му са овални , синъозелен , с леко восъчно покритие. Те могат да бъдат дълги до 8 см и широки почти 5 см. Цветните пъпки се появяват на миналогодишни клонки и се формират в рамките на няколко дни, ако пролетта е топла. Цветчетата са дребни, фуниевидни с жълто-бял цвят, дълги до 2 см. Плодовете са продълговати на вид. Достигат до 1 см в диаметър и до 5 см дължина. Теглото им е до 3 г. Семената са меки с характерен приятен вкус с лека горчивина. Плодовете съдържат много витамини: каротин /провитамин А/; тиамин /В1/ , рибофлавин В2, флиева киселина В9 и пектинови и дъбилни вещества. Съдържат се също и микроелементи - Манган, Мед, барий, бор, силиций, йод, полезни за човешкия организъм.
Камчатската боровинка расте добре почти на всякакви почви с изключение на блатиста и суха и песъклива почви. Трябва да се полива редовно - особено в първата и втората година след засаждането. Растенията могат да развиват богата и дълбока коренова система. Трябва да се избягват подпочвените води и райони с дълготрайни пролетни наводнения. Този вид е силно устойчив на замърсяване на въздуха. Камчатската боровинка предпочита пълното слънчево греене, но то толерира и леко сенчестите места. Общо взето най-добре се развива на влажни места.
Вегетативното размножаване става чрез растения, засадени в контейнери. Растенията с височина до 30 см, с 2,3 или повече издънки, широки 0,7 – 1 см в основата на короната и коренова система с дължина 20-25 см се считат за най-добрия материал. Те могат да да останат в контейнерите през целия вегетационен период, но е добре през есента (септември, октомври) да се засадят в градината. При засаждането почвата трябва да бъде добре наторена с оборски тор, компост или торф – 8-10 кг/кв.м . Почвата около храстите трябва да се полива, като се направи „водно” легенче за събиране на вода около растението.
Младите растения трябва да се подхранват 2-3 пъти в годината. Първия път това трябва да стане през пролетта в началото на април с 20 г карбамид, 30 г амониев нитрат или 40 г сулфат. Торовете се разпределят върху повърхноста на 1 кв.м около храстите. Второ торене се извършва през лятото - в началото на м.юли. Добре е киселите почви да се обогатяват със селскостопански варовик на всеки 3-4 години - 200-300 г/кв.м.
Камчатската боровинка се нуждае от санитарна и обикновенна резитба на растението до 5-7 години от засаждането. Най-доброто време за резитбата е есента (когато листата са опадали) или през пролетта - най-късно до края на март . Резитбата се състои в изтъняване на короната и съкращаване на скелетните клони на половина. В случая на 20-25 годишни растения резитба за подмладяване трябва да става в най-добрия случай 30-40 см над земята.
Камчатската боровинка не страда от много болести и неприятели. Ако метеорологичните условия са неблагоприятни, могат да се развият симптоми на мухъл или слънчево изгаряне. Листни въшки и акари се наблюдават спорадично.
Плодовете на растението се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания (за укрепване на капилярите) , при лечение на болести на стомаха, черния дроб и жлъчния мехур. Те създават благоприятни условия за изхвърлянето на радиоактивни вещества, препоръчват се за консумация при авитаминоза, когато организмът е отслабнал след зимата и се нуждае от аскорбинова киселина. Техният сок е добър за лечение на микози и язви. Листата и цветните екстракти от камчатската боровинка помагат при очни, гърлени и кожни заболявания.
Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...
Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...
Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...
От телевизията ни заливат с реклами за чудодейни прахове за пране, които се справят всякакви петна. Но рекламите са за пресни петна, а те най-лесно се изпират. Само че ние виждаме петното на дрехата, ...