02.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 5524 |  0 
Рози огряват балкона
Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и като саксийна култура. Засадена в саксийки, сандъчета, красиви дървени буренца или в каменни кашпи, тя навлезе в бетонния град. Настани се на балкони и тераси, превзе и най-високите етажи.

Сортовете

За отглеждане в малки саксии за вътрешна украса се използват специални сортове. Някои от тях са толкова дребни, че миниатюрните им цветове свободно преминават през пръстен. Трудно е дори да бъдат изброени. По-разпространени са: Hakuun - кремавобял, достига 40 см височина, Little flirt – жълто-оранжев, 30 см висок. La white Pet е бял, достига едва 20 см височина. Mister Bluebird е с лилави цветове, висок 25 см. Robin, известен като Perl de Alcanada е тъмно виненочервен. На височина достига 30 см, силно се разклонява. The Fairy -е розов, висок е до 40 см.
Когато искате да използвате по-големи съдове, можете да включите сортове от групите на полиантовите хибриди или Флорибунда. Сред тях са: Arthur Bell - жълт, до 70 см висок; Eutin - вишневочервен, с по 100 цветчета на дръжка, много ароматни, високи 60 см; Lilly Marlene - червен, до 50 см; Orange Triumph -керемидено оранжевочервен, висок до 70 см.

Почвата

Отглеждани в саксии, розите изискват повече грижи, но създават неповторима обстановка в жилището. Според сорта трябва да избирате и съда. Използвайте почвена смес, богата на хранителни вещества и леко пропусклива. Най-сполучливата рецепта е от 2 части чимовка, 2 части добре разложен оборски тор, 1 част листовка и 1 част пясък.
Най-подходящият срок за засаждане е през есента или през пролетта. Коренчетата предварително се подрязват, а надземната част се оставя на 3-4 пъпки. Над отворчето на саксията поставете парченце за дренаж. След това поставете 1-2 см пласт от пясък и тогава почвената смес. Около коренчетата уплътнете добре. Оставете 2 см до върха на саксията свободни. Веднага полейте.
През летния сезон цъфтелите в стаите саксии можете да изнесете в градини или на балкони. В този случай е добре да ги вкопавате в сандъчета с пясък. Той трябва винаги да е влажен. Така саксиите се предпазват от излишно пренагряване и растенията не страдат.

Подхранване и резитба

По време на цъфтеж розите се подхранват два-три пъти с минерални торове - азотни, фосфорни и калиеви, общо 2 г разтворени в 1 л вода. Наесен, след като листата окапят, поливането се намалява. Така растенията се подготвят да преминат през задължителния период на почивка, който могат да прекарат и на открито. Тези, които предпочитат розите им да започнат да цъфтят през зимно-пролетния сезон, трябва да внесат саксиите в стаите в желания срок и да започнат да ги поливат, като постепенно повишават поливната доза.
Резитбата се провежда преди вегетацията. Височината е различна, според вида и сорта. Полиантовите рози се режат на трета пъпка, чаенохибридните - на трета-четвърта, пернецианските пък чак след пета-шеста пъпка. Постоянно цъфтящите сортове се подрязват през цялото лято. Прецъфтелите цветове се отрязват заедно с 2-3 неоформени растежни пъпки под тях. Така се осигурява следващият обилен цъфтеж.
В стайна обстановка розите често се нападат от брашнеста мана. При установяване на леко побеляване на връхните части, незабавно пръскайте с рубиган 12ЕК – 5 л за 1 л вода.
Ако си купите роза в саксия от магазина, веднага трябва да ги прехвърлите в по-голяма поне с един номер саксия. Няколко часа преди това полейте, за да остане почвата плътно около коренчетата.
11.06.2014 г. / Мария Николова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020