05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3975 |  0 
Остеопорозата се появява в детските години
Разговаряме с проф. д-р Цветана Попиванова. Проф. Попиванова е завършила медицина в София. След като се дипломира, защитава в Москва аспирантура по проблемите на професионалното ориентиране на учениците. Работила е в областта на експерименталната отоневрология, свързана с развитието на сетивните възприятия (зрение, слух, вестибуларен апарат, обоняние, вкус) в детската възраст. Тази наука е основа на космическата медицина, която изследва съзряването на сетивните системи, процесите на гравитация и антигравитация, развитието на съзнанието, чувствата, интелектуалните способности и творческите дарби, обяснява специалистката. През 1990 г. защитава професура по проблемите на училищната медицина. Проф. Попиванова е първият доктор на науките в България по училищно здравеопазване. Участвала е в много изследвания и докладвания на европейски конгреси по въпросите на детското здравеопазване.

- Проф. Попиванова, какъв е здравният статус на българските деца?

- В последното десетилетие се установи, че децата и подрастващите страдат масово от болестите на възрастните – хипертония, заболявания на стомашно чревната система (гастрити, язви и пр.), на отделителната система (пиелонефрити и др.). Близо 67 на сто от децата имат някакво хронично заболяване и техният брой расте. Ужасяващо! Тези заболявания са със социално значим характер, тъй като пречат на пълноценното физическо и психо-социално развитие на подрастващите, нарушават възможностите за адаптация и личностна реализация. 66,9 на сто от децата имат високо кръвно налягане, неврози, хронични гастрити....
Български изследователски екип установи, че остеопорозата - болестта на XXI век, се залага още в детската възраст. Това изследване е уникално - то бе докладвано на европейски конгреси и бе публикувано в много специализирани западни издания. Мнозина, които имат проблеми с костите в по-късна възраст, не допускат, че причината се крие в тяхното детство. Има една древна рецепта, открита в архивите на Атон, библиотеката в Света гора. Тя показва как още в далечни времена родителите са пазили здравината на костите на децата си.

- Мнозина в училищна възраст получават гръбначни изкривявания.

- Това се дължи на тежките чанти, неудобните чинове, дългото стоене пред компютъра в неудобна поза. Гръбначният стълб е мек в началните класове и именно тогава трябва да се внимава – да не се носят непосилни тежести, да се обръща внимание на правилната стойка. Има четири степени на изкривяване. В по-горните класове, когато гръбнакът се насища с минерали и се втвърдява, справянето с проблема става по-трудно и има опасност изкривяването да остане за цял живот. Повечето хора смятат, че изкривяването е чисто физичен проблем. Но не е така. Често се получава притискане на вътрешните органи (сърце, бял дроб, черен дроб и т.н.), вследствие на което настъпват нарушения и във вътрешните системи на организма. Така че това наглед външно и механично нарушение води до тежки последици за цялото здраве.

- Какво показва статистиката?

- Средно 6-8 на сто от децата имат неврози – по-скоро като симптоматика, отколкото като заболяване. В по-горните класове броят на учениците с невротични оплаквания расте - средно 9,3 на сто. В специализираните училища (математически и езикови гимназии, профилирани техникуми и пр.) децата с този проблем са още повече. Допълнителен рисков фактор са замърсеният въздух и напрежението в големите градове. Расте броят на децата със спастични бронхити и астма – над 16 на сто. Такъв е процентът и на учениците с високо кръвно налягане.

- На каква възраст са първите симптоми?

- Още в детската градина. Медицината си има своите закони – ако едно заболяване се появи в по-ранна възраст, в следващите години протича по-тежко и се усложнява. Поради голямата пластичност на детския организъм и процесите на растеж, в началото не се забелязва тежестта на проблема. Ако не се вземат мерки обаче, следата остава за цял живот. Затова опазването на здравето в ранните етапи на живота е номер 1 в човешкото развитие. Профилактиката в детските години дава много по-сигурни резултати, отколкото в по-късна възраст. От особено значение са пълноценното хранене, движението, екскурзиите на чист въздух. Спортуването също трябва да има място в дневния ред – това е най-доброто средство срещу затлъстяването.
13.06.2011 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021