05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4677 |  0 
За какво мисли вашето бебе?
Зрелите хора си служат с думи, когато искат да формулират мислите си. А малките човечета? Те какво правят? Допреди трийсетина години учените бяха убедени, че интелектът им започва да се развива от момента, в който за първи път хванат с ръка някой от предметите около себе си. Днес обаче се знае, че бебетата мислят - по свой начин, разбира се, използвайки петте сетива и най-вече зрението, още с появата си на бял свят.


На втория ден то разпознава майка си

Въпреки че е неподвижно и погледът му не е фокусиран, бебето гледа и може да прави сравнения, разграничавайки лицето на майка си от това на някоя чужда жена. Щом достигне 3 месеца, то вече я познава отдалеч, в профил или когато облече други дрехи, т. е. не само запаметява чертите й, но може да си ги припомни в различни ситуации. С едно изключение обаче. Ако майката сменя прекалено често прическата си, бебчето се обърква и започва да плаче.

Паметта му функционира

Бебето го доказва и когато му сочат различни предмети. Види ли многократно една и съща вещ, то й засвидетелства по-малко внимание, просто защото си я спомня. Но размахате ли нещо ново пред очите му, интересът моментално се пробужда и бебето се вторачва дълбокомислено в непознатата вещ, сякаш иска да я сравни с нещо, с което вече е свикнало.

Осъзнава разликите

АКО на тримесечно пеленаче бъдат показани снимки на мъже и после на някаква жена, то спира задълго поглед върху нея, което означава, че прави разлика между двата пола. Малко по-късно ще успее да различи и котка от куче. Тази му способност да поставя нещата в категории - мъже/жени, куче/котка, слага началото на неговото абстрактно мислене - още едно доказателство за интелигентността на миниатюрното същество.

Свързва събитията

На шестмесечна възраст бебето вече знае, че бутне ли някой предмет от масата, той ще падне, че всеки път, когато заплаче, майка му идва, за да го утеши, а щом се усмихне, хората наоколо се разтапят от умиление. Трупайки тези свои наблюдения, пеленачето постепенно осъзнава причинно-следствената връзка и не пропуска да се възползва от нея.

Не избързвайте

Наистина бебетата са страшно интелигентни същества, но въпреки това не се поддавайте на изкушението да ангажирате постоянно вниманието им и да не ги оставяте нито за миг, без да правят нещо. Много родители смятат, че като предлагат нови и нови играчки на детето си, те ще развият неговото зрение, слух, способност да мисли. По-добре обаче ще направят, ако го оставят да открие света само, със свои собствени темпове. В противен случай рискът малкото човече да загуби желание да научава каквото и да било ще стане съвсем реален. Така че не го отрупвайте с играчки, след като в крайна сметка то си има нещо, което му е винаги подръка, движи се, издава нежни звуци, ухае приятно и даже е вкусно? За какво става въпрос? За неговата майка, разбира се. Тя е и единствената „играчка", способна да общува с малкото същество!
30.11.2010 г. / д-р Весела Пенева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021