05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3803 |  0 
Първа помощ за децата
Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете спокойствие. От вас се иска бърза и добре обмислена реакция.

То си е ударило главата

Плаче ли безутешно, опитайте се да го успокоите, после се уверете, че може да движи краката и ръцете си. Щом всичко е наред, следете го през следващия ден и половина дали се изразява свързано и дали поведението му е нормално. Когато заспи, го будете на всеки три часа, за да се уверите, че не е изпаднало в кома. Не отвори ли очи, веднага се обадете на „Бърза помощ". В случай че още при удара загуби съзнание или получи конвулсии, не губете нито секунда, а веднага наберете 160. Проверете дали детето диша и го поставете да лежи настрани, като се опитате да отворите устата му. Ако се е наранило, почистете и превържете мястото със стерилна марля.

Погълнало е токсичен продукт

Трябва да сте наясно с признаците на натравяне -сънливост, необичайно поведение, обилно слюно-отделяне, силни коремни болки, Независимо какво е глътнало - лекарство, алкохол, развалена храна, веднага се обадете на „Бърза помощ" и докато дойде, наблюдавайте жизнените реакции на детето си (дишане, честота на пулса). В никакъв случай не му давайте вода или прясно мляко, защото те улесняват абсорбирането на токсичния продукт от кръвта. Не го мъчете и да повърне: може да предизвикате още по-силно изгаряне на хранопровода. Не давайте и никакви обезболяващи или лекарства за стомах. Предпазните мерки Съхранявайте лекарствата и почистващите препарати на недостъпни за децата места. Никога не преливайте химичен продукт в друга бутилка - от напитка например: това може да заблуди дори възрастните!

Има висока температура

Ако бебето ви още не е навършило три месеца, облечете го с леки памучни дрешки и веднага извикайте личния си лекар или го закарайте в болницата. При положение че е над три месеца и вдигне температура, по-висока от 38 градуса, го съблечете напълно, оставяйки го само по памперс и лека памучна блузка. Давайте му да пие непрекъснато вода и аспирин или парацетамол, за да свалите температурата. В очакване лекарствата да подействат, го потопете във вода с температура, по-ниска с 1 - 2 градуса от неговата. Внимателно намокрете главата му - оттам се отделят 80% от телесната топлина.

Изгорило се е

Накарайте го да държи мястото под течаща студена вода за пет минути. Тя ще отнеме топлината и ще спре разпространяването в дълбочина на изгарянето. Когато зачервяването е повърхностно и не обхваща голяма площ, намажете раната с препарат от рода на „Дефламол" и я превържете със стерилна марля. Щом обаче увредената площ е по-голяма от половината му длан, веднага извикайте „Бърза помощ". А когато изгарянето се намира под дрехите, имайте предвид, че синтетичните тъкани със сигурност са залепнали за кожата. Махнете само облеклото от памучна материя, а останалото намокрете. Не мажете изгореното място с масло или олио и не пробивайте мехурчетата - така ще инфектирате раната,

Задавило се е
Ако детето кашля, не правете нищо, само го наблюдавайте. По-късно се консултирайте с лекар, защото предметът може да слезе към бронхите. Когато обаче не издава никакъв звук и започне да посинява, бързата ви намеса е от жизненоважно значение.
1. То няма 5 години. Седнете, поставете го по корем на коленете си, като поддържате главата му
с ръка. С долната част на другата длан го тупнете рязко между плешките. Ако предметът не излезе, повторете.
2. Детето ви е по-голямо. Седнете и го сложете на коленете си. Поставете юмрука на едната си ръка точно над пъпа му, а другата върху нея. Рязко натиснете и едновременно с това повдигнете нагоре ръцете си.
Не правете опити да го карате да повръща и не бъркайте в гърлото му, за да извадите задушаващия го предмет. Не го тръскайте надолу с главата.
18.08.2010 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021