Кулинарни рецепти » Сладолед с пресни и печени смокини

 Сладолед с пресни и печени смокини

Продукти: (за 6 порции)

• 18 едри, добре узрели смокини
• 250 г захар на пясък
• 500 мл прясно мляко
• 4 яйца
• 6 почти узрели смокини
• 50 г захар
• 1/2 к.л. канела на прах
• няколко бисквити или сухи пасти

Начин на приготвяне:

Обелените 18 смокини нарязваме на малки парченца, поставяме ги в тавичка, размесваме ги с 200 г захар и ги оставяме да се пекат на слаба фурна 25-30 минути, докато омекнат съвсем. Периодично ги разбъркваме.

Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме жълтъците с 50 г захар. Прибавяме към тях стопленото мляко на тънка струйка, без да преставаме да бъркаме. Слагаме съда на тих огън и сваряваме крема до сгъстяване, като бъркаме непрекъснато. После го охлаждаме.

Изсипваме сместа със смокините от тавичката и млечния крем в дълбок съд, разбъркваме добре и оставяме да изстине напълно. После прехвърляме цялата смес в машината за сладолед, замразяваме и прибираме.

Изсипваме останалите 50 г захар в тиган, добавяме канелата и карамелизираме сместа. Разрязваме останалите 6 смокини на две и леко ги овалваме в получения карамелов сироп.

При сервиране поставяме на дъното на чинията парче суха паста, бисквитка или друг сух сладкиш, отгоре разполагаме топка сладолед, нареждаме около нея потопените в карамел смокини и поднасяме веднага.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Начало