Кулинарни рецепти » Мерлуза в сметанов сос

 Мерлуза в сметанов сос

Продукти: (за 4 порции)

• 800 г филе от мерлуза
• 1 лимон
• 2 с.л. брашно
• магданоз, сол
• мазнина за пържене

За соса:

• 4 жълтъка
• 4 с.л. сметана
• 1 к.ч. бяло вино
• 1 портокал
• 40 г краве масло
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Разделяме филето на четири парчета, поръсваме с половината от лимоновия сок, подправяме с черен пипер и сол, овалваме в брашното и пържим в сгорещена мазнина по 5 мин от всяка страна.

В подходящ съд разбиваме жълтъците със сметаната, прибавяме виното, останалия лимонов сок, портокаловия сок и настърганата кора от половин портокал.Слагаме получената смес на водна баня и варим около 10 мин, като непрекъснато бъркаме, докато се сгъсти. Прибавяме маслото, осоляваме с черен пипер и сол и отстраняваме от огъня.

Разпределяме опържената риба в чинии за сервиране, поръсваме със ситно нарязан магданоз, заливаме със соса и украсяваме с кръгчета портокал.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало