07.03.2021 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  4002  |   0  
Сенполия (стайни теменужки)
Saintpaulia
Африканските виолетки се продават като стайни растения от около 70 години, но вече са световни любимки. Те цъфтят по всяко време на годината и са компактни.
Изходната африканска виолетка е била пословично трудна за отглеждане, но съвременните сортове са по-издръжливи и обилно цъфтящи. Начинаещите няма да успеят да накарат виолетката да цъфти 10 месеца в годината, но без особени трудности ще получат цветове няколко пъти в годината.
Има пет основни изисквания – постоянна топлина, внимателно поливане, подходяща светлина, висока влажност на въздуха и редовно подхранване. Допълнителни съвети от специалистите: листата да не се допират до прозореца. Незабавно махайте прецъфтелите цветове и повредените листа – не оставяйте листните дръжки. Махайте страничните розетки на по-старите растения, докато се развиват. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждането стане наложително, използвайте пластмасова саксия.

Видове
Стелещите се видове официално са дефинирани като африкански виолетки с основно стъбло, което образува много разклонения с розетки от листа. Листните розетки са по-широки от тези на стандартните сортове. С други думи, стелещите се сенполии имат дълги увиснали стъбла, които често образуват малки растения на върховете си. Всички са хибриди – най-важният родител е С. магунгензис. Цветовете на стелещите се африкански виолетки обикновено са по-малки от тези на стандартните – растенията може да са миниатюрни или със стандартна големина. При специалистите ще откриете няколко сорта:
Star Htail – звездовидни цветове – сини, с бели краища. Миниатюрно растение.
Jet Trail – кичести цветове – светлолилави. Миниатюрно растение – полустелещо се.
Trail Along – кичести цветове – яркорозови. Миниатюрно растение.
Snowy Trail – кичести цветове – бели. Миниатюрно растение.
Breezy Blue – кичести цветове – яркосини/светлолилави. Стандартно растение.
Sweethert Trail – кичести цветове – два нюанса на розово. Стандартно растение.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло; минимална 15°С през зимата; избягвайте студените течения и внезапните температурни промени.
Светлина: Ярка – идеалното място през зимата е прозорец с източно или западно изложение, а през лятото – с източно; винаги предпазвайте от силна слънчева светлина; ако искате виолетките да цъфтят през зимата, трябва да им осигурите изкуствено осветление през нощта; ако ще ги отглеждате изцяло на изкуствена светлина, поставете две флуоросцентни тръби от 40 w на около 30 см над растението, включени по 14 часа всеки ден.
Вода: Почвата трябва да е влажна – изчакайте повърхността да просъхне, преди да полеете отново; използвайте хладка вода, поливайте под листата (за да не се мокрят); от време на време използвайте метода чрез потапяне.
Влажност на въздуха: Високата влажност е много важна; обвийте саксията с влажен торф или я поставете върху вана с камъчета; пулверизирайте грижливо – с хладка вода (растението не трябва да е цъфнало), с много фин пулверизатор; пулверизираното растение не трябва да е изложено на слънчева светлина.
Пресаждане: Ако е необходимо, напролет.
Размножаване: Вкоренете листен резник със или без дръжка, или засейте семена през пролетта.
08.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021