23.01.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  9022  |   0  
Камбанка (кампанула)
Campanula
Има камбанки за разсаждане наесен като растения за лехи, за садене в бордюра като издръжливи многогодишни и за запълване на празни места в алпинеума. Повечето от тях не са капризни, но някои от по-редките видове за алпинеум имат нужда от защита през зимата. Голите охлюви нападат камбанките, а някои популярни видове са податливи на гъбни ръжди. Камбанковидните или звездовидни цветове са сини, бели, бледолилави или пурпурни, а на височина са от 15 см до 1,8 м и повече. За високите сортове са необходими подпорки, а отстраняването на мъртвите цветове удължава цъфтежа. Кампанулите за лехи обикновено се отглеждат като двугодишни. К. медиум е с мъхести листа с вълнисти краища и многоцветни съцветия с камбанковидни цветове. Най-голяма е групата на бордюрните кампанули - в нея има сортове за предната, средната и задната част на бордюра. Цъфтежът е между юли и септември, а начинът, по който цветовете са подредени на стъблото, издава вида им. Почти всички камбанки в тази група са подходящи за букети. Кампанулите за алпинеум са лесни за гледане, но имат нужда от алкална почва с добри дренажни свойства. Цъфтят главно през юни и юли с много цветове.
Сортове: Най-популярната кампанула за лехи е К. медиум - цветовете са обикновени, полукичести или кичести. Освен традиционните бели, сини и пурпурни сортове има и розови. Полукичестата Calycanthema е стара любимка - височина 75 см, цъфти през май - юли. Bells of Holland е с обикновени камбанковидни цветове (45 см). Flore Pleno е с кичести цветове (90 см). Гигантът в групата е К. пирамидално - 1,8 м. По-луиздръжливи едногодишни пълзящи като К. изофила се купуват в саксии за засаждане по краищата на контейнери. К. персицифолия години наред е била най-разпространената бордюрна кампанула - стъблата (60-90 см) са жилави, а цветовете - чашевидни. Обикновено се избира Telham Beauty (бледосин), но има и кичести бели сортове като Boule de Neige. К. латифолия (1,2-1,5 м) е по-висок вид, цветовете му приличат на дълги камбанки. Най-добрата от по-високите кампанули е К. лактифлора (90 см-1,5 м) с цветове като отворени камбанки в разклонени съцветия. Сортовете цъфтят дълго през лятото - потърсете Prichard’s Variety (бледолилав), Loddon Anna (розов) и бледосиньото джудже (30 см) Pouffe. Последният вид от бордюрните кампанули е К. гломерата (60 см) с малки камбанки в овални съцветия. В големите градински центрове ще откриете няколко кампанули за алпинеум. К. карпатика е висока 22,5 см, с чашевидни бели или сини камбанки. Поредицата Clips образува дългоцъфтящи туфички (15 см). К. кохлеариифолия също е с бели или сини камбанки - образува покривка, висока 7,5 см. К. портеншлагиана е пурпурноцветно пълзящо растение, което расте на сянка. К. пошарскиана и К. гарганика са звездоцветни кампанули за алпинеум.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства. Вирее на слънце или лека сянка.
Размножаване: Кампанули за лехи: засейте семена през май - юни; разсадете наесен. Или засейте през февруари при 8-10°С и разсадете през април. Бордюрни и кампанули за алпинеум: разделете туфите напролет.

02.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022