Градина » Вкусни зеленчуци от бедна почва

 Вкусни зеленчуци от бедна почва

Изборът на място за зеленчукова градина не е никак лесен. Зеленчуковите култури са много и разнообразни, имат различни изисквания към климатичните и почвените условия, дори и през отделните си фази на растеж и развитие. Те се отнасят различно към топлината, водата, светлината, продължителността на деня и хранителните вещества. За всичките зеленчукови култури добрата почва трябва да е дълбока, рохкава, със зърнест строеж водо и въздухопропусклива, топла и достатъчно богата на органични вещества, неутрална или със слабо алкална реакция.
Ако мястото, което използвате за отглеждане на любими зеленчуци е с тежка и глинеста, много плитка, с близка подпочвена вода или лека, чакълеста, бедна на хранителни вещества почва, ще трябва да предприемете някои мерки. Тежката и студена почва се примесва всяка година, когато се обработва през есента, с оборски тор или компост. Излишната вода при непропусклива подпочва или с близки подпочвени води се отвежда с дренажни канавки. Ако почвата е плитка, тя се продълбочава всяка година с 2-3 см за сметка на подпочвата и се подобрява чрез внасяне на органични вещества (оборски тор, компост, торф), тъй като зеленчуковите култури не понасят мъртвица. Каменливата и чакълеста почва се почиства от камъните и ако е много лека, песъчлива и бедна, се тори с оборски тор или компост. Ако се установи, че почвата е кисела, тогава се варува през есента преди дълбоката обработка на 100 кв.м с 50–100 кг сатурачна вар или с 10-15 кг варова пепелина, която се разхвърля равномерно и размесва с целия почвен пласт. След това се обработва няколко пъти.
Така след като подобрите качествата на почвата, може да очаквате и добра реколта от отглеждането на желаните зеленчуци в градината.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Прогонете косовете с огледала

Голям проблем за гроздовата реколта са косовете. Те могат така да изкълват плодовете, че нито едно зърно да не остане. Ще ви предложим начин, по който можете да ги изгоните от вашите насаждения. Вз...

Използвайте кокошия тор внимателно

Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Борбата със сачмянката започва отсега

Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и име...

Начало