05.07.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  23801  |   0  
Накарайте семената да никнат бързо
Старите опитни градинари прилагат в практиката си някои тънкости, чрез които предизвикват по-бързото поникване на зеленчуковите семена. Важно за тях е добрата подготовка на почвата, в която ще се засяват или засаждат. Като всеки жив организъм и зеленчуковите семена имат нужда от въздух и вода, за да покълнат. Ако почвата, на която са засети, е много сбита и суха, рискувате те да се задушат. Затова я разработете добре до градинско състояние. Направете я рохкава, богата на хранителни вещества и нормално влажна. Така ще помогнете на семената по-бързо и дружно да поникнат.
Друго важно условие е да избягвате плитката или много дълбоката сеитба на семената. И двата вида сеитба затруднява покълването и нормалното развитие на семената. Колкото по-дребни са те, толкова по-плитко трябва да се сеят, за да не им липсва въздух, защото при липсата му те покълват бавно или въобще не покълват.
Важно е да знаете, че сгъстената сеитба на зеленчуковите семена може да ги похаби. Дребните семена на салатите, марулите, морковите и други зеленчуци може да ги похаби, ако се завясат на гъсто. За да избегнете този риск, смесете ги преди сеитбата с чист пясък или дървесна пепел и тогава ги сейте.
Времето за покълване на семената се съкращава значително, ако ги накиснете за една нощ в хладка вода. след това ги подсушете и засейте.
11.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020