05.07.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2284  |   0  
Накарайте доматите да раждат по-дълго
Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата.
Действително е възможно да бъде удължено плододаването на ранните индетерминантни (високостъблени) домати, които се отглеждат от пикиран разсад. За да постигнете това най-важното е растенията да бъдат здрави и да са с добре запазена листна маса, за да могат да фотосинтезират нормално. Ако имате намерение за продължите вегетацията на ранните домати, то тогава им сложете по-високи колове. Много важно е да бъдат отстранявани по-рано колтуците, за да може вегетационният връх да расте. Неограниченият растеж предполага образуването на съцветия със сравнително дребни плодове. За да наедреят и узреят по-рано те, се налага вегетационният връх да бъде прекъснат след 4-5 съцветие и 2-3 листа след него.
Така оставените съцветия завръзват плодове, които узряват през лятото. Ако искате обаче плододаването да продължи, оставете колтукът да се развива под най-горното съцветие. Необходимо е да привържете стъблото към кола, трябва да подхранвате и редовно да поливате. Така след време ще получите плодове, които макар и по-дребни, които ще можете да берете до падането на първите слани през есента.
24.07.2014 г. / Тодор Хърсев
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020