Халезията (Halesia caroliniana), известна още като кокичево дърво, е разпространена в горите на планинските склонове, по бреговете на реките във вид на дърво с височина до 12 м. Може да се види и като храст. Има удебелен ствол. Листата са елиптични, с дължина до 10 см, със заострен връх, разположени са последователно. Чудото става в края на май и началото на юни, когато сред светлозелените листа се разтварят снежно бели цветове-камбанки с четири венчелистчета с дължина до 1,5 см, изящно висящи на тънки цветни дръжки с дължина 1-2 см. Особено красиви са цветове с нежно розова окраска. Цъфтежът продължава 10-15 дни. В края на август узряват едрите ребрести плодове с дължина до 3,5 см, които съдържат крилатите семена.
За отглеждане се нуждае от лека плодородна почва с добър дренаж, която не съдържа вар. Макар че е зимоустойчиво, растението трябва да е разположено под високи дървета, за да се смекчи студа. От силните студове могат да пострадат цветните пъпки, затова не всяка година може да цъфти обилно. Храстът се нуждае от санитарна резитба, защото клонките дават добри ежегодни прирасти.
Халезията трябва да се засади през ранна пролет или есента. Размерите на посадъчната ямка се определят от корените и пръстта около тях. Те трябва да бъдат съхранени при пренасянето на растението. В качеството на дренаж се използва керамзит или кирпич, като слоят е 10-15 см. Отгоре се посипва едрозърнест пясък на дебелина 5-10 см.
След засаждането около растението трябва да мулчирате с торф, а преди цъфтежа да подхранвате с азот. Поливайте редовно, особено обилно в сухото време и преди настъпването на зимата.
Размножава се чрез семена, отводи и резници. Резниците са най-лесният начин. Те се вземат зрели през лятото, полувдървесинени и се засаждат в кисела почва.
Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...
Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...
През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...