11.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2563  |   0  
Латинка гони белокрилката
Латинката е едно от най-разпростанените и обичани цветя в градината. На това нежно цвете, възпято в нашите народни песни, са наричани хубавите български момичета. Отглеждането й във всеки дом носи красота и здраве. Съществуват множество сортове, произхождащи от Южна и Централна Америка, които обогатяват и допълват колорита на цветната концепция на градината.
Най-известен от тях е голямата латинка (Tropaeolum majum). Тя е многодишно растение, но при нашите условия се отглежда като едногодишно. Най-често срещани са компактните форми с височина около 30-40 см, а напоследък и увивните, чиято дължина на стъблото достига до 2,5 м. Те са особено подходящи за тераси и балкони. Цветовете са прости или кичести, с приятен, леко лютив аромат, обагрени в жълто, оранжево, яркочервено до кафяво-червено с жълта или оранжева чашка.

И малкият студ може да я унищожи

Латинката предпочита умерено плодородни и влажни почви. Не използвайте органични и азотни торове, както и не поливайте обилно по времето на цъфтежа. Иначе рискувате цветовете да бъдат оскъдни за сметка на растежа на зелената маса. Латинката е топло-любиво растение и трудно понася дори и лекото застудяване. Размножава се чрез семена и се засажда в открита земя през март до началото на април. Обилно се самоза-сява и при благоприятни условия на следващата година може да зацъфти пак. Първите цветове се появяват след около 40-50 дни, които ще украсяват вашата градина чак до есенно-зимните застудявания. Латинката е подходяща и като саксийно растение. За да й осигурите максимално добри условия, изберете слънчево или полусенчесто място на вашия балкон. Оригинално съвременно решение за вашия дом е висяща кошница с увивни сортове с различни багри на цветовете.

Пази хората, от болежки, а зеленчуците - от неприятели

Латинката е не само красиво, но и полезно растение. Ако я засадите до лехите с домати във вашата зеленчукова градина, тя ще прогони опасните белокрилки. Латинката ще предпази и зелевите насаждения, защото зелевата пеперуда ще я предпочете за снасяне на своите яйца. Латинката намира приложение и в народната медицина, където е изключително ценна със своя химически състав. Богата е на йод, калий, фосфор, провитамин А и витамините B и В2. Съдър жа и растителни антибиотици и затова се прилага при грип и леки заболявания на горните дихателни пътища. Помага при климакс и депресивни състояния. Целебни свойства имат цветовете и листата, но най-вече семената. Листата се събират от пролетта до късна есен. Добре се изсушават и се съхраняват в хартиени пликове. А в родината на латинката - Перу, от древни времена с тях се лекуват рани.
03.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020