Пролетната градина хубавееше и се носеше аромата на зюмбюли, нарциси, лалета. Догодина ще цъфтят ли отново? Това зависи от вас. Затова щом като прецъфтят е необходимо да се отрежат цветоносите, освен ако не искате да събирате семена. Тогава хранителните вещества ще се насочват към луковиците, ако не побързате да изрежете и листата. Трябва да изчакате да изсъхнат добре тогава вече извадете луковиците, които ще ви дадат същите цветове през следващата година. Разбира се, ако добре се погрижите за тях. Обикновено си мислим, че извадените луковици са вече в покой, но в действителност в тях продължават да протичат сложни физиологични и биохимични процеси. От тяхното нормално протичане се определя и правилното и нормалното развитие на растенията след засаждането за следващия вегетационен период в зависимост от това как ще се използват – за цвят на открито, за семепроизводство или за форсаж.
Какво трябва да правим?
Внимателно извадените луковици, без да се нараняват, се почистват от полепналата пръст, корените, стари люспи , видимо болни и наранени луковици. Поставят се на сянка за да просъхнат, след което се поставят в помещение по възможност с регулирана температура. В помещението не трябва да прониква светлина и влага. При лалетата светлината може да причини така нареченото втебишеряване – физиологично заболяване, при което тъканите на луковицата се разрушават. Повишената пък влажност предизвиква развитие на гъбни болести. По високата температура в помещението, доведа до неправилна ориентация на кълновете след като се засадят луковиците, а това причинява нарушаване на декоративността на цветето. Оптималната температура за съхранение на луковиците на повечето от луковичните растения е 18 – 21 градуса. Но зависи и от това за какво ще се използват. Луковиците от лале, които ще се засаждат на открито през есента, до септември се съхраняват при 20 градуса, а след това до засаждането им – при 17 градуса. Тези, които ще използвате за форсаж, първите 6 седмици съхранявайте при 20 градуса , след това една седмица при 17 градуса, а останалото време при 9 градуса, или при друга схема, в зависимост от времето, през което искате да цъфтят. Луковиците от нарцис след като ги просушите и почистите, съхранявайте при температура 20-23 градуса, а тези от зюмбюла – при 18-20 градуса. Не подценявайте тези изисквания. Неписано правило е, че луковиците се формират при съхраняването им.
Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текопере...
Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...
Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...