30.05.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  115726  |   0  
Вирус напада домати, пипер, патладжан
Столбурът е една от най-опасните болести по доматите, пипера, патладжана и картофа. Преносител е цикадката Hyalesthes obsoletus, чиято най-голяма плътност е през юли. Храни се с културни и диви растения. Зимува като ларва най-често по корените на поветицата. Изключително подвижни, преминават върху нови растения и е достатъчно да смучат сок от тях само няколко минути, за да ги заразят. Цикадката е разпространена главно в Северна България, особено в североизточната и северозападната й част. Предпочита сухи и равни места, без насаждения. С увеличение на надморската височина се среща все по-рядко и изчезва. Най-често напада градини, тъй като е топлолюбива.

Болните не връзват

Връхните листа на болните домати са щръкнали, хлоротични, силно деформирани. В други случаи са само издребнели или са образували малък сложен лист, понякога са се превърнали в синкави люспи. Жилките от долната страна са посинели. Чашелистчетата на цветовете се разрастват силно и често се срастват така, че чашката става няколко пъти по-голяма. Чашелистчетата и тичинките са силно умалени и често позеленяват. Такива цветове не дават завръз. Образуваните преди заразяването плодове узряват на петна и са безвкусни, не стават и за преработка.

Пиперът пожълтява

Ще познаете болния пипер, ако връхните листа са завити нагоре и са станали светлозелени до жълтеникави, а от долната страна са изпъкнали синкави жилки. Жълтеенето върви и по-надолу. След това започва кореново гниене, растенията увяхват. Образуваните след заразяването плодове са дребни, с тънко и безвкусно месо.

Заразените картофи раждат два пъти по-малко

При болния патладжан първо пожълтяват и се завиват горните листа, после - и другите. Жилките им посиняват и започва гниене от стъблото към корените. Растенията увяхват и изсъхват. Болестта се развива бързо. 20-30 дни след заразяването се завиват и щръкват горните листа на картофите, краищата им се оцветяват във виолетово или розово. По-късно растенията започват да увяхват от горе на долу, защото изгниват корените. През зимата и пролетта клубените, получени от столбурни растения, се провласяват - поникват с тънки като конец кълнове. От тях се получават слаби растения. Те невинаги носят зараза, но добивът е по-нисък поне с 50 %. С повишаване на надморската височина намалява опасността от столбур при картофите.

Задължително

• Много е важно да се спазват агротехническите изисквания на културата.
• Унищожавайте растителните ост-тъци след прибиране на реколтата.
• Трябва да се спазва сеитбообращение, смисълът е да не се садят едни след други култури, които страдат от общи болести.
• Семената, които използвате, да са от сигурен източник и да са здрави.
• Гъсто засадените пипер, домати и патладжан страдат повече от болестта.
• Пръска се главно срещу цикадката. При това всички съседи и то едновременно още през юли да третират градините си с Би-58 - 10 мл, вазтак 100 ЕК - 2 мл, карате ЗЕОН - 3 мл. Дозите са за 10 л вода.
• След образуване на първите същински листа растенията се пръскат с 10 % бито мляко, 5-7 пъти през 7-10 дни. Пръскането се прави и винаги преди колтучене, бране, връзване.
• Нападнатите растения се унищожават.
18.07.2012 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023