24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  9550  |   0  
Смолотечението при прасковата
Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува?
Пита Милена Иванова от Елин Пелин


Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явление. То може да се дължи както от нападение на различни вредители, така и от измръзване на дървесината. При прасковата измръзванията са най-често явление. През зимния период плодните пъпки измръзват при температури под минус под минус 18-20°С, а при понижение под минус 20-22°С измръзва и дървесината. Измръзналата дървесина не може да се лекува с нищо. Ако измръзването е засегнало по-периферната част на короната измръзналите клони трябва да се изрежат до здрава дървесина. За предпазване от измръзване стъблото и основата на по-дебелите клони до известна степен може да допринесе варосването и особено обвиването с амбалажна хартия или други материали.
Смолотечението може да се получи и при нанасяне на по-големи рани при резитбата или по други причини. В този случай раните трябва добре да се почистят и да ес замажат с блажна боя.
Смолотечение могат да предизвикат и някои болести. При прасковата най-често това са съчмянката, бактериалния пригор и ранното кафяво гниене. Борбата против тези болести се води чрез изрязване и изгаряне на нападнатите части и замазване на раните с блажна боя или 10% разтвор от меден сулфат при зимната резитба. Химическата борба се води най-често чрез пръскане с 1% бордолезов разтвор или 0,3% шампион през есента и рано напролет преди разпукване на пъпките. При ранното кафяво гниене и съчмянката се налагат и предцъфтежни и следцъфтежни пръскания с препарати, които могат да се намерят в селскостопанските аптеки.
В случая със смолотечението при прасковата на нашата читателка най-вероятно се дължи на измръзване, което е често явление в посочения район.

30.05.2012 г. / Проф.Цоло Михайлов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023