09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  5091  |   0  
От какво страда сенполията
Сенполията или така наречената африканска виолетка, е любимо цвете в много домове тъй като цъфти непрекъснато. Както всички декоративни растения и то се напада от различни гъбни, бактериални и вирусни патогени, които могат да станат причина за поява на различни напетнявания по листата, омекване и загниване на стъблото и корените.

Загниване на листните дръжки и корените на растението

Това е най-често срещаното заболяване на африканската виолетка. Причина са почвени гъби /Phytophtora, Pythium/, които проникват през ранички по корените или основата на стеблото. Благоприятни условия за развитие на тези патогени са преполиването, задържането на излишна вода в почвата, задържане на вода в подложката под саксията, липсата на дренаж съчетано с по-ниски температури. Сентполията не обича повишената влажност, а леко засушената добре дренирана, отцедлива почва. При развитие на посочените симптоми е необходимо да се направят 2 поливки през 14 дни с разтвор на някой от фунгицидите: алиет 80 ВП – 2 мл, превикур 607 СЛ- 2 мл в 1 л вода и роврал 25 ФЛО също 2 мл в 1 л вода.

Брашнеста мана

Тя се появява също при повишена почвена и въздушна влага и липса на проветряване. По горната страна на листата се появява бял налеп. По-късно тъканта под него некротира и листата прегарят. Брашнестият налеп може да засегне и цветовете, които не се развиват и загиват. За ограничаване на болестта е необходимо да се ограничи поливането и особено мокренето на листата.Да се премахнат листата с признаци назаболяването. При необходимост може да се прилага пръскане с разтвор на фунгицид: топаз Ц 70 ВП - 0.3 мл, систан 12 Е – 0, 2 мл, за 1 л вода.

Бронзовост по доматите

При сентполията може да се наблюдава и развитие на вирусно заболяване наречено бронзовост по доматите. По долната страна на листата се появяват кафяви линии, концентрични кръгове и щрихи. Листата и цветовете са деформиране. Вирусът се пренася от смучещи насекоми- трипси, които при храненето си вкарват вирусни частици в клетките на растението и го заразяват. Борбата се води срещу насекомото - преносител.

Белезникави пръстеновидни петна по горната повърхност на листата

Причина за това не е заболяване, а поливането със студена вода /с по-ниска температура от тази на листата/. При тези условия, когато капките попаднат върху повърхността на листа, те причиняват загиването на клетките и появата на пръстените впоследствие.
24.02.2012 г. / Ст.н.с. Стойка Денкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023