05.06.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  304  |   0  
Направете резитба срещу еутипиозата
Еутипиозата се причинява се от гъбата Eutypa lata, която се размножава върху лози с некротирана, мъртва дървесина. Разпространява се чрез въздушните течения и заразява растенията, когато попаднат върху свежи резитбени рани по многогодишната дървесина.
При нападнатите лози в края на юни се наблюдава депресия в растежа на отделни или на всички зелени леторасли. Междувъзлията им са силно скъсени, листата са много дребни, хлоротични, понякога с некроза по периферията, деформирани и силно нарязани, като в последствие изсъхват и опадат преждевременно. При надлъжен пререз на плодно звено, с описаните симптоми се установява некроза на дървесината, започваща винаги от резитбена рана. Цветът на некротичните тъкани е от кафяво–сив до кафяво-виолетов, а консистенцията е твърда.
Загиналите лози, по които се формират перитециите на гъбата, трябва да бъдат унищожени, за да се намали източникът на заразата. Прилагането на т.нар. санитарна резитба (отстраняване на повредените, вдървесинени части) и изгарянето на отстранената при резитбените операции дървесина са единствено възможните мероприятия за борба с тази болест.
16.09.2019 г. / Вестник за градината

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020