19.02.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  213  |   0  
И тиквите боледуват
Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата.

Най-вредоносна е мозайката

Тя не се проявява много често, но в години с масово намножаване на листните въшки, които пренасят вируса причинител на мозайката, можем да не откъснем нито една тиква. По листата болестта се проявява под формата на светли и тъмни петна, които се виждат на преминаващата светлина. Много често листата се деформират силно и растежът спира. Болните растения не образуват завръзи, а плодовете, които са образувани преди заразяването, остават дребни и деформирани. Вирусът, който причинява мозайката се пренася главно от листните въшки. Ето защо единственият начин за опазването на растенията е борбата с преносителите. След като се забележат върху растенията летящи форми на листни въшки трябва да се пръска с един от препаратите: Децис 2.5ЕК – 5 мл, Суми алфа 5ЕК – 3 мл, Конфидор Енержи ОД – 5 мл. Дозите са за 10 л вода. Пръска се обилно, с фина струя, която да проникне и намокри добре долната страна на листата, където се намират въшките.

Мускатовите тикви страдат от брашнеста мана

Тя се проявява като брашнести налепи по листата на застарелите растения. Листата прегарят, плодовете остават по-дребни, недохранени, блудкави на вкус. За борба се използват препаратите - Байфидан 250ЕК-2 мл, Топаз 100ЕК- 2.5 мл или Шавит 25ЕК -20 мл. Дадените дози са за 10 л вода.
След прибирането на мускатовите тикви, при съхранението им често по тях се наблюдават черни хлътващи петна, които нарастват на ширина и проникват дълбоко в месото до семенната кухина. При разрязването на плода се вижда , че семената и плацентата са покрити с черна плесен. Тази болест се причинява от две различни гъби, но заразяването става в градината при валеж. Нараняването на плода благоприятства заразяването. За борба с гниенето на плодовете растенията трябва да се напръскат 1-2 пъти в края на вегетацията с 40 г Пероцин 75Б на 10 л вода.
28.08.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020