23.08.2019 година
Р
астителна защита
  107  |   0  
Растителни отвари морят насекоми и акари
Листните въшки не обичат вратигата

• 1 кг зелени растения от вратига се заливат с 10 л вода, варят се 2 часа, прецеждат се, добавя се 40 г сапун. Този препарат се използва срещу листни въшки, стъкленки и други насекоми.
• 700 г изсушена или 2 кг зелена вратига се залива с 10 л вода. Престоява две денонощия, вари се 30 мин, прецежда се, разрежда се с вода в съотношение 1:1, добавя се 50 г сапун. С този разтвор се пръска срещу хоботници, цветопробивачи, плодови червеи. Първата обработка е веднага след цъфтежа на ябълката, след това се третира още 3-4 пъти в интервал от 5-6 дни.

С хрян се обеззаразяват семена

• 1/3 от кофата се запълва със смлени стъбла и листа на хрян, заливат се с вода до горе, разбъркват се, престояват 1 час. По същия начин се приготвя отварата от корените, само че се взима два пъти по-малко от суровината. Препаратът е ефективен срещу листни въшки и акари.
• 5-10 г стрити корени от хрян се заливат с 20 мл вода. Кашичката се поставя в трилитров буркан и на височина 10 см от нея в тензухена торбичка се закачат семената на краставиците, тиквичките, патисоните, тиквите. Престояват там 30 мин, след това се разстилат на тънък слой за проветряване. Така се обеззаразяват.

Пелинът - срещу гъсеници, молци, оси

• 1 кг сухи наситнени растения, събрани по време на цъфтеж, се варят 15 мин в неголямо количество вода. После се отцежда, охлажда и се разрежда с вода, докато разтворът стане 10 л. Пръска се 2 пъти с интервал 7 денонощия срещу гъсеници, листни въшки, нощенки, молци, листни оси. Действието на отварата се засилва, като се добави кокоши тор. 1 кг престоява 48 часа в неголямо количество вода. След това се прецежда, преди пръскане се долива с вода до 10 л и се смесва с отвара от пелин в съотношение 1:1. На една кофа разтвор се добавя 40 г сапун. Двукратното пръскане с такава отвара с интервал от 7 дни унищожава листогризещите гъсеници.
23.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019