01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  610  |   0  
Тревата не пречи на ябълката
Когато ябълковите дървета вече дават плод, не е задължително площта край него да е черна угар. Без да се притеснявате, може да засеете многогодишни житни и бобови треви - детелина, райграс, тимотейка. Затревяването би могло да е върху цялата площ или пък само между редовете. Редовата ивица се поддържа в рохко състояние.
Тревите се косят редовно и се разхвърлят по цялата площ. Зелената маса запазва почвената влага и обогатява почвата с органични вещества, служи като мулч. Има един проблем обаче - тревите използват голямо количество вода. Затова тази система може да се прилага в ябълкови градини, които се поливат.
Когато се отглеждат единични дървета много добър ефект има мулчирането в околостъблени кръгове с различни органични отпадъци - трева, листа. При есенната обработка те ще се покрият с почва.
Да се отглеждат едногодишни полски и зеленчукови култури в ябълковите градини е честа практика в любителското овощарство. Когато обаче избирате какво ще садите трябва да се съобразите с влиянието им върху дръвчета. В никакъв случай не слагайте високостъблени като царевица и слънчоглед, коноп, житни със слята повърхност. Най-подходящи са бобовите, ранните зеленчуци, тиквовите, ягодите.
28.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021