05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  986  |   0  
Пазете лука от мана
Маната по лука напада листата, цветоносите, а при силно заразените растения, болестта преминава и в луковиците. Растенията, произхождащи от заразени луковици, са хлоротични, с редуциран растеж, с тънки, дъговидно извити и отпуснати листа - на фона на здравите те ясно се открояват в посева. По листата и цветоносите на вторично заразените растения петната са продълговати и светлозелени. Често в мястото на повредата цветоносите се пречупват, а цветовете остават стерилни. При благоприятни за развитието на маната климатични условия петната се покриват с нежен виолетов налеп. След няколко седмици те потъмняват, което е в резултат на нападението на вторични паразити или пък се покриват със сив налеп /туфички/ при заразяване с видове от род ботритис /сиво гниеене/.
Причинител на маната по лука е гъба, която презимува като спори в почвата или като мицел в заразените луковици, откъдето предизвиква първичните заразявания. Благоприятни условия за заразяване са: температура от 3 до 25 градуса и наличие на капки вода до 7-8 часа сутринта. Болестта се появява в семепроизводните посеви в края на месец март и началото на април и през април-май – в посевите с лук за глави.
Агротехническите мероприятия, които се прилагат срещу маната по лука, са следните: унищожаване на растителните остатъци след прибиране на реколтата; прилагане на четиригодишно сеитбообращение и на пространствена изолация между посевите за глави, за арпаджик и за семепроизводство; засяване на лука на проветриви места, като се използва здрав посадъчен материал, който е получен от здрави посеви; обеззаразяване на посадъчния материал чрез просушаване на слънчева светлина в продължение на 15-20 дни или при температура 37-40 градуса - 8 часа за арпаджика и 8-16 часа за едрите луковици; спазване на оптимални торови норми и гъстота на посева; унищожаване на самораслите и на първично (системно) болните растения; изваждането на лука да става в сухо и горещо време и да се оставя на слънце в продължение на 10-15 дни.
За химична борба срещу маната по лука са регистрирани следните фунгициди с локално-системно и системно (лекуващо) действие – Акробат Плюс ВГ – 200 г/дка (карантинен срок -14дни), Верита ВГ- 0.15% (карантинен срок - 14 дни), Ридомил голд МЦ 68 ВГ- 250 г/дка (карантинен срок 14 дни). Препаратите се прилагат през интервал 12-14дни. При поява на петна от маната и при благоприятни условия за развитие и разпространение на болестта (чести превалявания и обилни роси) третиранията се провеждат през интервали от 7 до 10дни.
21.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021