01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  930  |   0  
Недостигът на цинк се лекува с пръскане
Недостиг на цинк може да се появи поради недостатъчна почвена влага, обогатяване на почвата с угнила органична маса, торене с високи норми фосфорни торове. Най-чувствителни към недостиг на цинк са черешата и ябълката.
При слаб недостиг младите листа са дребни и тесни. В случаите на по-силен недостиг се появява типичната „розетъчност” на връхните листа поради подтискане на растежа и скъсяване на междувъзлията. Новообразуваните листа са малки и напълно хлоротични. При крушата дребнолистието също е признак на цинков недостиг. Под розетките леторастите се оголват. При прасковата в края на лятото се развива точкова хлороза, листата са вълнообразни със завит нагоре ръб. Плодовете на прасковата и кайсията остават дребни и плоски. При черешата и крушата се намалява залагането на плодни пъпки, цъфтежът е предивременен, плодовете са дребни и уродливи. При сливата и другите костилкови видове се появяват кафяви петна в плодовото месо. Когато недостигът е ясно проявен по надземната част на дърветата, корените започват да отмират.
Най-ефикасното средство за преодоляване на цинковия недостиг е пръскането на растенията в началото на вегетацията с 0,1- 0,2% разтвор на цинков сулфат, като се извършват две пръскания. Препоръчва се и зимно пръскане с 3- 4% разтвор на цинков сулфат.
18.06.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021