01.06.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  764  |   0  
Цветята боледуват, сгрешим ли в грижите си
Колко е тъжно и обидно, когато любимото ви растение заболее или още по-зле – загине. Още по-тежко е, когато се случи подобно нещо със скъп екземпляр. Може ли да се избегне това? В болшинството случаи – да. Защото растенията страдат по-често не от вредните насекоми, гъбични заболявания или вирусни инфекции, а от неправилни грижи.
Често се случва да не отчитаме изискванията към водата, почвата, светлина и топлината на нашите растения. Не знаем или не се интересуваме от най-комфортната им влажност на въздуха.
Най-често растенията загиват по чисто банални причини – например, от пресушаване на почвата в периода на активен растеж или от преовлажняване през зимата. При последния случай хората смятат, че растенията изглеждат по-зле, тъй като не им достига вода и затова често преполиват. За да познаете нуждите на растението, се вгледайте в листата му. Ако е преовлажнено, то листата пожълтяват, субстрата и почвата в саксията се покрива със зелен налеп, а при недостатъчно вода листата потъмняват.
Стайните растения не понасят резките колебания в температурата на въздуха. За това не е излишно да си спомните, когато дърпате пердетата вечер. Така растенията през деня остават над топлия радиатор до прозореца, а през нощта се преохлаждат, скрити зад пердетата. Те могат да изпаднат в шок.
Нежните растения, ако им се е паднало място между вратата и прозореца, могат да загинат от студени въздушни течения. Затова трябва да проверите дали няма отвори в рамката на прозореца.
Друг проблем е недостатъчната светлина. В тъмния ъгъл растението може да пострада толкова, че да увехне. А в летните жеги на слънчевия прозорец субстратът в тъмната саксия може да се нагрее дотолкова, че да загине или силно да пострада кореновата система на растението.
Могат ли да се избегнат тези неприятности? Разбира се! Но при условие, че знаете потребностите на своите зеленолистни питомци и обръщате внимание на техните симптоми. Ако не се боите да се учите и да търсите информация за своите любимци, то тогава можете да изберете сред най-претенциозните растения и да се радвате на красотата им.
17.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020