19.01.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1325  |   0  
Листните въшки разнасят зарази
Листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, това налага рано да се откриват и срещу тях да се води своевременна борба. Но за да ги открием навреме, трябва да ги познаваме.
Луковата листна въшка е жълтозелена, зеленикаво-кафява или светлокафява с неправилни тъмнозелени петна по гърба. Особено вредна е за градинските лалета, ягодите, тютюна, хризантемите, краставиците, зелето, цвеклото. Развива се по долната страна на листата, листните дръжки и стъблата. Ако се засели по цялото растение, то изсъхва. Пренася краставично-мозаичния вирус, листното завиване по картофите, вирусни болести по ягодите.
Зелено ивичестата листна въшка напада най-често доматите в оранжерията, но и патладжана, спанака, картофите, цвеклото, пипера, краставиците, тиквите. Смуче сок от листата, стъблата и цветните части. Пренася листно завиване и черна шарка по картофите, краставично мозаичния вирус по тютюна и мозайката по лалето.
Прасковената листна въшка е разпространена в цялата страна в оранжериите и на полето. Тя е жълтозелена или зелена. Напада пипер, домати, патладжан, маруля, зеле. Отначало въшките са по върховете на растенията, а когато остареят, се заселват от долната страна на листата. Силно повредените листа се деформират и завиват. Въшките отделят изобилно "медена роса". Силно нападнатите растения остават хилави, част от цветовете засъхват и окапват, а плодовете са недоразвити. Пренасят опасни вирусни болести.
Памуковата листна въшка смуче сок от краставици в оранжериите. На полето напада памук, тикви, тиквички. Може да е лимонено жълта, тревисто или жълто-зелена или матово тъмнозелена, почти черна на цвят. Смуче сок от долната страна на листата, без да причинява деформацията им. При силно нападение растението изостава, а стъблата се изкривяват и изсъхват. Когато масовото намножаване на въшките съвпадне с цъфтежа или образуването на завръзите при краставиците и не се води борба, те окапват или остават недоразвити. Въшките отделят "медена роса", която замърсява растенията.
Ако се установят единични екземпляри в лехите, незабавно да се пръска с Би 58 - 0.07%, вазтак 100ЕК-0.03% или децис 2.5ЕК - 0.05%. Ако зеленчукът ще се консумира скоро, използвайте инсектициди с кратък карантинен срок. Има ли достатъчно време до брането, приложете препарати с по-дълъг срок.
23.04.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021