04.08.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  908  |   0  
Отстранете навреме издънките
Ако около плодните дървета в двора ви има много израснали издънки, трябва да знаете, че те много изтощават растението. Важна задача пред вас е тяхното отстраняване. Изчистват се млади издънки, докато не са заякнали и вдървили. Тогава лесно се отчупват в самата основа. В този случай в основата на дървото не остават спящи пъпки.
Кореновите издънки, отделени не навреме, отнемат от овощните дървета хранителни вещества нужни за тяхното развитие. Те растат, надебеляват и вдървесиняват много бързо, тогава става трудно отчупването им с ръка и се налага използването на секира или трион. На основата на отрязаните вейки остават спящи пъпки, които след резитбата отново бързо започват да растат.
Нежелани филизи могат да се появят под нивото на присадката. Тогава стремително израстват и отнемат хранителните вещества от културната част на дървото. Ако те не се отстранят навреме, може да се внедрят в короната и дори да заменят централния култивиран клон, а на него ще се образуват несортови, често безвкусни плодове.
09.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020