09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3301  |   0  
Как ябълките да останат здрави без препарати
Съхранението на ябълките през зимата е свързано с изпълнението на няколко условия:
Първото от тях е те да бъдат обрани навреме. Презрелите плодове не могат да се запазят задълго. Месото им придобива брашнеста консистенция и вкусът им става неприятен. Недозрелите също не издържат дълго и се развалят. Подходящата зрялост на плодовете проличава когато при обхващане с длан и леко завъртане плодът се откъсва от клончето лесно, кожицата е оцветена характерно за сорта и при разрязване семената са черни или кафяви.
Плодовете трябва да се прибират сухи. При намокряне не трябва да се бършат, за да не се изтрие тънката восъчна обвивка по кората, която естествено ги предпазва от проникване на гъбна зараза. При намокряне набраните количества се пренасят в помещението и се оставят да изсъхнат сами.
Набраните ябълки се прибират веднага на хладно.
Много важно условие е за съхранение да се оставят само здрави ненаранени плодове, обрани с дръжки. Ябълките от дърветата, при които е водена редовно борба срещу появилите се болести и неприятели, се запазват продължително в добро състояние при съхранението през зимата.
Плодовете трябва да се съхраняват в хладно и сухо помещение, което да може да се проветрява. Най-подходяща температура за по-дълго съхранение е 1-2 градуса и 80-85% влажност. Помещението трябва да се проветрява редовно и да не се допускат големи колебания на температурата. Преди подреждане на плодовете то трябва да се почисти основно и да се дезинфекцира като се напръскат с 2% бордолезов разтвор или варно мляко. Рафтовете, щайгите, вратите, прозорците да бъдат измити с топла вода.
Плодовете трябва да бъдат подредени по рафтовете и в щайгите така, че да има възможност от време на време те да бъдат преглеждани и заразените плозове да бъдат изхвърлени.
Препоръчва се плодовете да не се допират и това да стане като се постеле хартия между редовете. Най-често срещаните болести при съхранението на ябълките са:
• меко гниене – причинява се от гъбата Penicilium expansum, разпространена навсякъде. По плода се появява жълтеникаво петно, което нараства и обхваща целия плод. Тъканта под него е мека и водниста. При леко натискане се отделя лесно. Заразените плодове придобиват мирис на плесен и алкохол. При по-висока влажност се покриват със сивосин налеп. Гниенето на плодовете се проявява и при температура 0 градуса.
• горчиво гниене – причинява се от гъбата Trichothecium roseum. По плода около мястото на заразяването се образува тъмнокафяво пръстеновидно петно, в центъра на което се появява белезникава плесен с розови спори. Болестта се проявява и като загниване на семенната кутийка, изпълнена с пухкав мицел и купчинки от розови спори. Плодовете придобиват много горчив вкус и неприятна миризма.
• сиво гниене - причинител е гъбата Botritis cinerea. От мястото на нараняването болестта се развива като бледокафяво гниене. По заразения плод се появява сив прашес налеп. Сивото гниене се проявява при съхранението при лошо проветряване.

Мерките

У нас срещу болестите по съхранението на ябълките бяха одобрени и се прилагаха препаратите бенлейт 50 ВП – 1% при пръскане на плодовете преди беритбата и 2% - за пръскане или натопяване. След обирането и роврал 25 ФЛО – 0,3%. Преди няколко години обаче тези препарати бяха забранени и не се внасят в страната. За опазване на плодовете се разчита единствено на създаване правилен режим на съхранение. Най-съществено значение има поддържането на ниска температура и умерена влажност. Плодовете, които се съхраняват да бъдат добре отгледани, ненаранени и запазени от болести и неприятели.
За сушените плодове – преди да ги приберете можете да ги обеззаразите в готварската печка при температура 50-55 градуса в продължение на 1 час. Разстилат се на тънък пласт в широка тава и се бъркат от време на време.
През зимата, когато температурата достигне минус 10 градуса, изнесете торбичките на сухо място навън за 5-6 дни. При тези условия загиват всички стадии на развитие на молеца по сушените плодове, които най-често причиняват повредите по тях.
20.09.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023