09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4010  |   0  
Ягодите с шарени листа са болни
Ако забележите по листата, дръжките, съцветията и плодовете на ягодите малки, закръглени, тъмночервени петна, значи в градината ви има зараза. Тези признаци говорят за заболяването бели листни петна, което е широко разпространено у нас. Петната постепенно се уголемяват, центърът им просветлява и са ограничени от червеноръждив венец. Напролет болестта се разпространява с дъждовни капки. Инфекцията са развива при чести превалявания и температура 20-25 градуса.
Ветриловидните петна пък са признак на друга болест, също разпространена из цялата страна. По листата и около нерватурата се явяват единични, кръгли или елипсовидни петна. При застаряване на листата петната наедряват и се разрастват по централните жилки, като се получават V-образни форми. В края на лятото болните листа прегарят. Валежите благоприятстват развитието на заболяването.
Щом по листата видите закръглени кафяви петна с червено-кафява периферия, това е сепориоза. Върху петната се формират тъмни плодни тела. По зелените плодове се появяват твърди, кафяви вдлъбнати петна. Влагата благоприятства развитието и на това заболяване.
Там, където много години се отглеждат ягоди, е разпространено и листното припламване. По листата се развиват много, с неправилна форма кафяви петна без светъл център. Впоследствие периферията на повредените листа се завива. В средата на лятото при температури 20-25 градуса заразяването е най-силно.

Четирите зарази се спират по един начин

• По време на бутонизация преди цъфтежа ягодите се пръскат с 1% бордолезов разтвор.
• След прецъфтяване се третира един-два пъти с дитан М-45 - 20 г или топсин М70ВДГ - 10 г. Дозите са за 10 л вода.
• След като оберете ягодите, оберете листната маса.
09.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022