09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4871  |   0  
Колорадски бръмбар напада зеленчуците
Колорадският бръмбар е един опасен неприятел по картофите, патладжана и доматите. Притежава висока плодовитост и се храни обилно с разнообразна растителна храна. Възрастното насекомо е сравнително голям бръмбар с елипсовидно тяло. На жълто-оранжевите твърди крила се наблюдават черни надлъжни ивици, а на главата и гърдите - малки черни петна.
Яйцата са елипсовидно светложълти до тъмнооранжеви, а ларвата сивооранжево жълта. Какавидира в почвата в близост до растенията. Развива две поколения годишно. Напролет при трайно затопляне (средно дневни температури над 12 градуса в продължение на 7-10 дни), бръмбарите напускат местата на зимуване и започват да се хранят през топлите часове на деня със саморасли картофи, татул, куче грозде. При застудяване се крият в почвата или под растителни остатъци. Влажното и топло време е подходящо за тяхното развитие . От плевелите те преминават на картофени и патладжанови растения.
Десетина бръмбара на едно растение са в състояние да унищожат не само листа и дръжките, но и самото стъбло.
Женската снася яйцата си по долната страна на листата на оранжеви купчинки. Обикновено ларвичките се излюпват едновременно. Нагризват долната им повърхност и преминават по младите връхни листа и връхната пъпка. За един -два дни обезлистват целия стрък. Постепенно се разпълзяват и след две седмици едрите, оранжево-червени ларви отиват в почвата да какавидират на 10-20 см около растението. След две седмици излиза новото поколение.
Щом ларвите се разпълзят, трябва да пръскате!
За успешно провеждане на борбата срещу този опасен неприятел по картофите , патладжана и доматите, е необходимо точно да определите момента на пръскане.
Напролет прегледайте плевелната растителност около местата, където смятате да засадите картофи. Съберете и унищожете намерените бръмбари. След поникването на картофите следете за появата на бръмбара и ако намерите първите купчинки яйца, маркирайте растението и чакайте излюпването на ларвите. След като се разпълзят и отидат по връхните листа, пръскайте незабавно. Тогава ларвите са във II възраст и са най-чувствителни на препарати. Използвайте вазтак 100 ЕК в доза 1 мл/100 кв.м или децис 2.5 ЕК - 3 мл/100 кв.м.
23.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022