05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  11975  |   0  
Закалете разсада
Преди да излезе на полето, разсадът трябва да се закали. Така младите растения ще са по-устойчиви на захлаждане, ще издържат на засушаване и на резки температурни колебания. Разсадът трябва системно да се излага на прякото въздействие на външните условия, преди да бъде засаден на открито.
Щом се затопли времето, рамките или другите покривни материали освен през деня се повдигат и през нощта. Ако няма опасност от слана, десетина дни преди засаждането рамките се махат окончателно. Едновременно с това поливането първо се намалява, а по-късно се прекратява напълно. При дъжд растенията трябва да се покрият, за да не прерастат след обилното овлажняване.
Закаленият разсад от домати има добре развита коренова система, късо и дебело стъбло, високо до 25 см, тъмнозелени листа и оформени цветни пъпки на първата китка. Такива листа бързо се прихващат и са устойчиви на понижаване на температурата. Непикираният разсад се изкубва внимателно, за да не се разкъса кореновата система. Полезно е да се извади с повече почва около корените. Стръкчетата в кофички от мляко се пренасят със саксийките до градината.

Необходимата топлина

Топлолюбивите зеленчуци – домати, пипер, патладжан, тиквички, краставици се засаждат на открито, след като почвата е затоплена и е минала опасността от слани. За да растат доматите, температурата трябва да е около 10 градуса, за пипера и патладжана са необходими 14 градуса, а за тиквичките, дините и пъпешите – 10-12 градуса.
16.03.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021