16.01.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  20917  |   0  
Как да приготвим бордолезов разтвор
За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или 1,50-2 кг гасена вар и 100 л вода. За 10 л 1% бордолезов разтвор съответно са необходими 100 г син камък, 75 г негасена вар или 150-200 г гасена вар и 10 л вода. Приготовлението става по следния начин: в подходящ съд (но не железен, защото се разяжда) се наливат 9 л вода, в която се разтваря синия камък. Ако е на кристали, той се поставя в кошничка или рядка торбичка и предварително се накисва, за да се разтвори добре. Когато е смлян се изсипва и се бърка, докато се получи бистър разтвор. В друг, малък съд се разлива или се гаси варта с 1 л вода, която се долива и се бърка непрекъснато, докато се получи варно мляко. Варното мляко се излива в разтвора на синия камък бавно, на тънка струя и на малки порции при непрекъснато бъркане. След всяко доливане се разбърква и се проверява с лакмусова хартия за неутрализирането на киселинността на синкамъчния разтвор. Правилно приговеният бордолезов разтвор има тъмен небосносин цвят и слаба алкална реакция. При потопяване на червена лакмусова хартия тя става синя.
При недостатъчно неутрализиран разтвор след пръскане може да се появят изгаряния, а при излишък на вар се намалява ефективността му и той се измива лесно. Така приготвеният бордолезов разтвор трябва да се изпръска същия ден. Действието на бордолезовия разтвор обаче е само предпазно. Той няма лекуващ ефект, когато заразата е приникнала в растенията и е започнала да се развива. Бордолезовият разтвор е изпитан и се прилага широко срещу голям брой гъбни и бактерийни болести, които се развиват по овощните дървета, лозата, зеленчуковите култури, цветята, картофите и много други. По време на вегетацията в повечето случаи пръскането се прави с 1% разтвор, рядко с 0,5%. За зимно пръскане срещу къдравостта по прасковите, сачмянката по костилковите, кривулите по сливата бордолезовия разтвор се прилага в 2%.
Двупроцентовият бордолезов разтвор се прави по същия начин, в същото съотношение и същите съставки, както при еднопроцентовия, но двойно увеличени за същото количество вода.
12.03.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021