Един от основните климатични фактори, от който зависи нормалното развитие и редовното плододаване на овощните растения е температурата. В своята еволюция те са се приспособили към динамиката на температурните промени, но при големи застудявания могат да получат значителни повреди и дори да загинат.
Устойчивостта към ниските температури се определя преди всичко от овощния вид.
От отглежданите у нас видове най-висока студоустойчивост проявяват ябълката, сливата, вишната и касисът, които издържат до минус 23-32°С. Най-ниска е студоустойчивостта на ягодата, която измръзва при минус 15°С, когато не е покрита поне с 15-20 см сняг. Малината, къпината и плодните пъпки на прасковата, кайсията и бадема измръзват при понижение на температурите под минус 18-20 до минус 22-25°С. При останалите овощни видове критичните минимални температури са около минус 26-28°С. Субтропичните овощни видове, които се отглеждат в някои райони на нашата страна - като смокиня, нар, райска ябълка, маслина и др. издържат най-много до минус 15-18°С. Дървесината е сравнително по-студоустойчива и при нашите условия много рядко се наблюдава измръзване на младите леторасти.
Освен от видовите особености студоустойчивостта зависи и от запасеността на растенията през лятно-есенния период.
Добре запасените растения издържат по-добре на ниските температури. Растенията се запасяват по-добре, когато не са претоварени с много плодове, при по-късно зреещите видове и copтове, при запазена листна меса и когато в почвата има достатъчно влага и хранителни вещества.
Пораженията от ниските зимни температури са по-големи, когато те паднат рязко и влиянието им е по-продължително. Студоустойчивостта на младите дръвчета е сравнително по-слаба, когато вегетацията им продължава до късно през есента. Това означава, че трябва да се преустановят поливките и обработките им към края на лятото и началото на есента.
Най-сигурното мероприятие за предотвратяване на зимните измръзвания е правилното райониране на видовете, съобразно с критичните за тях ниски температури. Това означава, че преди създаване на овощни градини или засаждане на отделни видове в любителските градини, трябва да се вземат данни за температурните условия за един по-продължителен период за дадения район. Когато температурите падат под критичните граници за даден овощен вид, макар и много рядко, трябва да се избягва неговото засаждане.
Измръзването много лесно може да се установи, като се провери състояниено на най-чувствителната част на плодната пъпка - плодникът. Ако той е придобил кафеникав цвят това означава, че пъпката е загинала, незивисимо от свежите венчелистчета и тичинки. Понякога е измръзвал само плодникът и такива пъпки цъфтят нормално но не дават плод - каквито наблюдения има при прасковата, ягодата и някои други видове. При установяване на частично или 100% измръзване в края на зимата се извършат специални резитби.
Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...
Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...
Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...
Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се ...