19.02.2019 година
Р
астителна защита
  6394  |   0  
Изгонете осите от асмата
Лозарите често със страх оглеждат зреещото грозде. Защото знаят - харесат ли го осите, асмите ще служат само за сянка. Но обикновената оса (Vespa vulgaris L.) напада също и повечето овощни градини с ябълки, круши, сливи. Тя нагризва кожицата на зърната и плодовете и изяжда месото. При липса на паша по време през лятото и есента и продължително сухо време осите са най-безжалостни. Те обичат да гостуват на винаря, лепят се по пълните със сладка мъст бъчви. Не забравят и пчеларя, когато дойде времето да вади мед.
Насекомите гнездят на различни места - стрехи, сандъци, но предпочитат да се крият в земята, защото са защитени от птици и хора. Там гнездата им се откриват трудно и са добре предпазени, освен от поройните дъждове. Ето защо, когато годината е с повече превалявания, насекомите се размножават по-малко. Честите валежи заливат дупките, осите загиват удавени.
Те правят гнезда и в овощните градини, предпочитат здравите места, обикновено на чимове, покрай алеи и въобще там, където не е разработено. Загнездят ли се един път, спасението е трудно. Предпочитат основно ранните сортове. Загубите в сушави години у нас при сливите са достигали 30%, а при крушите - 35%.
Въпреки това осите не се описват като основни неприятели по гроздето и овошките. Поради това не са проучени добре и няма специални химични препарати, с които да им се въздейства. Най-ефикасното средство е механичното унищожаване. По-лесно това може да стане сутрин преди изгрев слънце, но още през деня да са отбелязани дупките им. В тях няколко пъти се изливат по 2-3 кофи вода, докато се напълнят. Добре е, ако водата е гореща. След това мястото може да се разкърти и гнездото да се унищожи.

Евтино спасение

Стъклени бутилки със захарен сироп са истински капан за насекомите. Трябва да ги окачите на няколко места за асмата или дървото. Осите ще влязат, подмамени в тясното гърло, но ще се удавят в течността. Mогат да се приготвят кесии от пергаментова хартия или от тензух. С тях се покриват гроздовете или плодовете, като се завързват в горния си край задръжката. Когато растенията са пръскани с бордолезов разтвор, насекомите с остро жило не нападат реколтата.
08.08.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019