Поради честите превалявания и захлаждания тази година празът боледува и според описанията на градинарите това е ръжда (Puccinia porri). По листата се образуват множество жълтеникави петна наподобяващи линии, които по-късно добиват ръждивочервеникав и кафяв цвят. Това са купчинките спори, които се отразяват зле върху развитието на праза. Болестта също намалява способността му да се съхранява през зимата.
Ръждата по праза се причинява от няколко вида причинители, които имат за гостоприемник и други растения като върба и топола. Гъбата презимува в окапалите листа и на следващата година отново заразява.
За борба с ръждата по праза трябва да се използват както агротехнически, така и химични средства като:
• Не отглеждайте праз в места, край които има тополи и върби.
• Унищожавайте растителните отпадъци след прибиране на продукцията.
• През есента изорете дълбоко мястото, където сте отглеждали праза.
• Променейте всяка година мястото на културата в градината.
• Още с появата на първите описани по-горе петна по праза започнете пръскането като изпозвате препарата дитан М 45 – 20 г на 10 л вода.
Ако имате полиетиленова оранжерия, може да опитате. За този начин на отглеждане благоприятният срок за засяването на разсада е началото на втората десетдневка на януари за най-южните райони на странат...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...
Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове отколкото са способни да дадат. Науката е о...
Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане,...