14.08.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2521  |   0  
Градинска нощенка напада доматите
По плодовете на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито, вредят няколко вида нощенки, но най-срещана и с най-голямо значение е градинската нощенка. Разпространена е повсеместно в страната, появява се редовно всяка година и понякога може да причини значителни повреди на доматите.
Градинската нощенка е сравнително едра пеперуда – при разперени крила достига 4-4,5 см. Предните й крила са червено-кестеняви, с бяла вълнообразна линия към върха и изпъстрени с няколко бели петна. Задните крила са сиви. Яйцето е светлозелено, гъсеницата е най-често светлозелена, но може да бъде и бледожълта или розово-кестенява. На дължина гъсеницата достига 3-3,2 см. Какавидата е тъмнокафява до черна.
Градинската нощенка развива две поколения през годината. Зимува като какавида в почвата. Към средата на май, до средата на юни пеперудите излитат. Те снасят яйцата си по долната страна на листата във вид на купчинки от няколко слоя. Броят на снесените яйца е много голям – 400 до 1000. Излюпените гъсенички се вгризват в зелените домати и се хранят с вътрешните тъкани. Пълното развитие на гъсениците продължава 30-40 дни след което те какавидират плитко в почвата. Пеперудите от второто поколение летят през август и първата половина на септември. Повредите от второто поколение са значително по-големи.

Мерките

За да опазите плодовете на доматите от гъсениците на нощенката пръскането можете да направите със следните одобрени препарати: авант 15СК – 2 мл, вазтак нов 100ЕК – 1,25 мл, децис 2,5ЕК – 5-7 мл, суперсект мега – 2,5 мл. Карантинният срок на тези препарати е 7 дни. Конфидор енерджи – 8 мл (карантинен срок 3 дни). Фюри 10ЕК – 1 мл (карантинен срок 1 ден). Може да използвате и биоинсектициния препарата дипел 2Х – 10 г, практически без карантинен срок. При пръскането се засягат гъсениците преди да се вгризат в плодовете. Пръска се няколко пъти, като строго се спазват карантинните срокове.
30.08.2013 г. / Любомила Кръстева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020