Градина » Закалените повече издържат на студ

 Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са толкова страшни. Всичко зависи от това колко са закалени растенията.
Ясните слънчеви дни при ниски положителни температури са благоприятни за закаляване, защото интензивността на фотосинтезата е сравнително голяма, дишането е слабо и в растенията се натрупват захари. Дървесните видове се закаляват, когато са в период на покой. При тях натрупаната запасна скорбяла през есента се превръща в захари. Главно те повишават концентрацията на клетъчния сок, а с това се увеличава и студоустойчивостта. Следващата фаза на закаляване започва, когато температурата се понижава от минус 5 до минус 30 градуса. Тогава продължава натрупването на защитни вещества, а растежът спира.
При всички случаи най-добре е да избирате сортове, по-издръжливи на студ. Спазването на оптималния срок за засаждане, торенето с фосфорни и калиеви торове през есента, затоплянето на почвата с натрупан сняг върху нея, мулчирането с растителни остатъци ще опазят градината от големите мразове.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Опасна гъба боядисва клоните в червено

Ако клонките на дръвчетата във вашата градина почервеняват, а след това изсъхват, те най-вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. Най-често такива повреди се наблюдават пр...

Градински теменужки от собствен разсад

Тази теменужка е един от петстотинте вида теменужки по света. Заради високата декоративност на цвета растенията са кръстосвани и с други видове, затова с течение на времето започнали да наричат сортов...

Синчец украсява празниците

Ако сте си купили луковици от синчец за засаждане в градината, можете да си оставите няколко, които да форсирате за Коледните празници. Ако пък нямате, то изкопайте няколко от лехата, но ги просушете ...

Приберете брюкселското зеле

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...

Начало