30.11.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1432  |   0  
Закалените повече издържат на студ
В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са толкова страшни. Всичко зависи от това колко са закалени растенията.
Ясните слънчеви дни при ниски положителни температури са благоприятни за закаляване, защото интензивността на фотосинтезата е сравнително голяма, дишането е слабо и в растенията се натрупват захари. Дървесните видове се закаляват, когато са в период на покой. При тях натрупаната запасна скорбяла през есента се превръща в захари. Главно те повишават концентрацията на клетъчния сок, а с това се увеличава и студоустойчивостта. Следващата фаза на закаляване започва, когато температурата се понижава от минус 5 до минус 30 градуса. Тогава продължава натрупването на защитни вещества, а растежът спира.
При всички случаи най-добре е да избирате сортове, по-издръжливи на студ. Спазването на оптималния срок за засаждане, торенето с фосфорни и калиеви торове през есента, затоплянето на почвата с натрупан сняг върху нея, мулчирането с растителни остатъци ще опазят градината от големите мразове.
06.01.2013 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020