02.12.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2046  |   0  
Черното гниене по овошките не е за подценяване
За тази болест рядко се говори, но е твърде опасна и трябва да се взимат сериозни мерки срещу нея. Напада най-често ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, но често страдат от нея черешата, прасковата, лозата, черницата и много декоративни и горски видове. Причинява се от гъбичка (Botryosphaeria obtusa), разпространена навсякъде из страната. Любителят не може да я види, но ще я открие по повредите най-лесно по стъблата и клоните на по-млади дръвчета с гладка кора. Ще я разпознае по това, че са се образували закръглени до елиптични петна от некротирала тъкан, ограничени от здравата чрез пукнатина. Петната наподобяват раковини, поради което болестта се нарича още и черни раковини. По тях се образуват много черни петънца от размножителните органи на гъбата причинител. Мъртвата тъкан опада и под нея се разкрива дървесината, също тъмно оцветена. Раковините постепенно се разрастват, сливат се и може да обхванат целия клон, при което той загива. Когато обхване стъблото, загива и дървото.
Заболяването може да се открие и по листата и плодовете. Още докато листата нарастват по повърхността им се появява дребни пурпурни петна, които постепенна стават кафяво-черни и се разрастват до 2,5 см в диаметър. Не след дълго върху тях се появяват и черните плодни телца на гъбата. По плодовете, обикновено в периода на узряването им, се образуват също червени петна, а върху тях и черните брадавички на плодните телца. Гниенето продължава и по време на съхранението на плодовете. Необраните плодове не окапват, а постепенно се мумифицират и остават по клоните.
За борба с тази болест се препоръчват преди всичко безупречните грижи за нормално развитие на дръвчетата – обработка на почвата, поливане, подхранване, почистване на кората, събиране и изгаряне на мумифицираните плодове и пр. Много от препаратите, използвани за борба със струпясването, потискат и черното гниене. Препоръчва се също зимно пръскане бордолезов разтвор.
12.12.2012 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020