Градина » Черното гниене по овошките не е за подценяване

 Черното гниене по овошките не е за подценяване

За тази болест рядко се говори, но е твърде опасна и трябва да се взимат сериозни мерки срещу нея. Напада най-често ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, но често страдат от нея черешата, прасковата, лозата, черницата и много декоративни и горски видове. Причинява се от гъбичка (Botryosphaeria obtusa), разпространена навсякъде из страната. Любителят не може да я види, но ще я открие по повредите най-лесно по стъблата и клоните на по-млади дръвчета с гладка кора. Ще я разпознае по това, че са се образували закръглени до елиптични петна от некротирала тъкан, ограничени от здравата чрез пукнатина. Петната наподобяват раковини, поради което болестта се нарича още и черни раковини. По тях се образуват много черни петънца от размножителните органи на гъбата причинител. Мъртвата тъкан опада и под нея се разкрива дървесината, също тъмно оцветена. Раковините постепенно се разрастват, сливат се и може да обхванат целия клон, при което той загива. Когато обхване стъблото, загива и дървото.
Заболяването може да се открие и по листата и плодовете. Още докато листата нарастват по повърхността им се появява дребни пурпурни петна, които постепенна стават кафяво-черни и се разрастват до 2,5 см в диаметър. Не след дълго върху тях се появяват и черните плодни телца на гъбата. По плодовете, обикновено в периода на узряването им, се образуват също червени петна, а върху тях и черните брадавички на плодните телца. Гниенето продължава и по време на съхранението на плодовете. Необраните плодове не окапват, а постепенно се мумифицират и остават по клоните.
За борба с тази болест се препоръчват преди всичко безупречните грижи за нормално развитие на дръвчетата – обработка на почвата, поливане, подхранване, почистване на кората, събиране и изгаряне на мумифицираните плодове и пр. Много от препаратите, използвани за борба със струпясването, потискат и черното гниене. Препоръчва се също зимно пръскане бордолезов разтвор.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Как да ограничим нитратите

Нитратите присъстват навсякъде - в почвата, водата, въздуха. Образуват се при разлагане на азотсъдържащите органични вещества, а също така попадат в почвата с азотните торове. Колкото повече светлина ...

Алуминий увеличава добивите от грозде

Слънчевата светлина спомага за доброто узряване на гроздето. С повече слънце гроздето става по-сладко, а виното от него - по-силно и по-хубаво. Изследователи от френския национален институт за агроном...

Засаждане и грижи за за ягодите

Искате да си насадите ягоди? Преди обаче за започнете, добре преценете къде да ги настаните. При наклон над 10 градуса е желателно да се терасира мястото. Площта се разчиства от камъни, ненужни храсти...

Запознайте се с перуанската ябълка

Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...

Начало