Градина » Ендивията се родее със синята жлъчка

 Ендивията се родее със синята жлъчка

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосове. Имат слабо горчив вкус, но чрез избелване на растенията намалява.
Ендивията се среща в две разновидности - ескариол с широки, слабонарязани листа и къдрава ендивия със силно нарязани листа. Ескариолът е по-студоустойчив от къдравата ендивия. Листата и на двете разновидности образуват разстлани розетки и имат различни окраски. И двете са взискателни към почвената и въздушната влажност. Не понасят засушаване. Предпочитат рохкавите, средно тежки почви, богати на органични вещества.
Ескариолът се отглежда като късна култура и се прибира през есента, а къдравата ендивия се култивира на открито или в парници през пролетта. Използва се за разсад. Избират се слънчеви, запазени от вятъра места, наторени добре за предшественика с пресен оборски тор или непосредствена за нея с прегорял оборски тор. Торенето с минерални торове увеличават добива, които се внасят преди засяването на семената или засаждането на разсада. Засаждането на разсада става, когато са образувани 4-5 листа. Сади се както салатата: ескариолът на 40-50 см между редовете и 30 см в реда, а къдравата ендивия-30-40 см между редовете и 30 см в реда. Внимава се да не се засади много дълбоко. Да не се засипе сърцевината и при поливане да не се мокри. Листата се избелват, като се превържат. Избелването на по-късно произведения ескариол става, като растенията се похлупват със саксии. Ако са отгледани в парник, се завиват с рогозки. Това трае две-три седмици и се практикува най-често през октомври.
Ендивията може да се използва и през зимата, ако добре развити растения се извадят късно през есента с пръст около корените и се наредят плътно в студени парници, покрити с рогозки. Може да се поставят и в изба.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Може да изнасяте навън и патладжана

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на мястото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...

Изберете точното място за овошките

Никак не е лесно да изберете място за овощна градина или да си засадите плодно дръвче. Основното е добре да познавате района - климат, почва, надморска височина и отношението на видовете (дори сортове...

Калеми се събират, докато овошките почиват

Често овошките, които растат в градината не ни удовлетворяват. И все поглеждаме през плета към съседския двор. Иска ни се да имаме от плодовете, които растат при комшията. Много лесно можем да пост...

Брадатият ирис се хваща лесно

Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъ...

Начало