Резенето може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Било е известно на египетските лекари, по читали са го и древните китайци, индуси, рим ляни и араби. Плиний Стари пише, че билката усилва зрението. През Средните векове се е отглеждало в цяла Западна Европа. Използват се плодовете и зелените части на расте нията, които имат приятен аромат, подобен на анасона, и сладникав вкус, близък до копъра.
Билката има също спазмолитично, газогонно действие и засилва храносмилателния процес, успокоява болките в бъбреците и пикочния мехур, облекчава дишането. Увеличава млякото на кърмачките.
Растението се размножава чрез семена. Те се събират в края на лятото от двегодишни растения от центъра на цветоносния сенник. Най-добре вирее на пясъчно-глинести почви, добре огрявани от слънцето. През есента почвата трябва да е добре изорана, наторена. Напролет се правят редове през 35 - 40 см и семената се засяват в тях. Не засявайте резенето близо до кимион, защото няма да получите плодове.
Редовно окопавайте растенията през вегетацията и ги почиствайте от плевели. Зелената маса, получена през първата година, е отлична храна за домашните животни. Плодчетата ще берете едва през втората по време на восъчната им зрялост. След като ги ожънете, направете малки снопчета, за да доузреят. След това ги счукайте и приберете семената, поставете ги на проветриво място, за да изсъхнат окончателно. След като сте обрали семената, може да извадите и корените, които също се използват.
Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да...
Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добр...
Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...
Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...