18.06.2018 година
З
еленчукова градина
  32023  |   0  
Кладницата е най-лесна за култивиране
Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg

- Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба.

- Опитните гъбари смятат, че кладницата наистина е най-вкусната от всички гъби. Буквално - ядеш и не можеш да спреш. А пък най-лесният начин за нейното приготвяне е да я изпържиш. Ненапразно гъбата заема първо място сред така наречените деликатесни гъби и е на второ място в света по производство след печурката. В природата кладницата расте в гората върху сухи широколистни дървета. Освен превъзходните си вкусови качества, тя има и друго голямо предимство - отглежда се изключително лесно. Може да бъде култивирана и от неопитни гъбопроизводители, без да се налага осигуряването на специални условия за отглеждането й. Можете да я отглеждате на вилата или в апартамента, или пък да украсите с растяща кладница офиса си. Нека сравним начина на отглеждане на кладницата с този на печурката. За печурката е необходим специално подготвен субстрат, богат с азотни съединения, желателно – от животински произход. Ако живеете в града, ако вилата ви е в покрайнините, а наоколо няма ферма, се изправяте пред проблема да осигурите тор. Освен това, този субстрат изисква специално и постоянно внимание, трябва да се следи нивото на амоняка в него, тъй като той може да убие печурката, ако е в повече.

- А как се култивира кладницата?

- Тя расте върху всякакъв субстрат, който съдържа целулоза - основната храна за кладницата - например, върху отрязано пънче от широколистно или плодно дърво. Може да се отгледа и в чувал със стърготини. Ето че субстратът за отглеждане на кладницата е много по-достъпен. В градски условия може да си набавите стърготини от дърводелски работилници или предприятия. Дори и най-ценният субстрат - плодните дръвчета, могат да се намерят лесно, пък и безплатно.

- Разкажете повече за отглеждането на кладницата върху готови дървесни пънове.

- Да, сега вече можете просто да си купите специално подготвени и инокулирани с мицел на кладница пънчета. Да се отгледа кладница върху готови дървесни пънове е много лесно и не изисква особени грижи. След прорастването на мицела, пънчетата се оставят на сенчесто място (напр. под овощни дървета, или зад стопанска постройка, от северната й страна), като се заравят в земята на една трета от височината на пъна.
През лятото и пролетта, пънчетата трябва да се поливат, за да не изсъхнат. Гъбите се берат през пролетта и късната есен, или ранната зима Есенно-зимната реколта е по-обилна от пролетната.
Реколтата е най-богата през втората година от засаждането. Пънчетата практически могат да се засаждат целогодишно. До прорастването на мицела могат да се държат в мазе или просто в тъмно помещение (това се отнася за топлите месеци на лятото или през зимата). Ако през това време им бъдат създадени необходимите условия - температура 12-18°C, влажност над 80% и осветление около 10 часа на ден, те ще дадат и добра реколта и в помещението. По-късно през пролетта или в края на лятото могат вече да се засадят на открито в градината.

- Доказано е, че кладницата има уникални лечебни свойства. За лечението на какви болести помага тази гъба?

- Установено е, че тя намалява натрупания в организма "лош" холестерол и действа благоприятно върху нервната система на човека. Японците отдавна извличат от кладницата вещество, което се използва в антитуморни лекарства. Всекидневната консумация само на 100 -150 грама кладница има антиоксидантно действие, помага за предотвратяването и лекуването на язвата на стомаха, спира развитието на атеросклерозата, нормализира кръвното налягане и нивото на холестерола в организма, има доказано противотуморно въздействие, намалява риска от развитие на ракови заболявания, засилва имунната система, подобрява функционирането на стомашно-чревната система.

- В предварителния разговор споменахте, че кладницата може да бъде и чудесно украшение за дома. Звучи невероятно, изненадайте нашите читатели с нещо и любопитно, и практично.

- Освен деликатесен и лечебен вид кладницата се оказва много оригинална за украса на жилищното и работното пространство. Пънче с кладница в стаята привнася свежестта на естествената природа в дома и офиса. Имате на вилата пънове, които ви пречат и се чудите какво да ги правите? Пробийте в тях няколко дупки с бормашина, напълнете ги с мицел и след няколко години от пъновете няма да има и следа, а през цялото време ще се наслаждавате на тази деликатесна гъба, без да ви се налага да обикаляте горите, за да я търсите.

- При толкова много плюсове, които изредихте, излиза, че това е наистина идеална гъба. И все пак – няма ли и някои минуси?

- В технологията по отглеждането на кладницата има един "минус" - за узряването на плодното тяло е необходима светлина. Макар да не бива гъбата да е изложена на директна слънчева светлина, все пак осветлението трябва да е достатъчно. В противен случай, плодните тела ще останат дребни и деформирани. Това е важно да се знае, защото по принцип гъбите като растения, които нямат хлорофил, нямат нужда от светлина, за да растат. Ето, казахме и какъв е минусът, ако въобще можем да го наречем така. Със сигурност обаче, плюсовете са един добър показател за това, че кладницата комбинира в себе си както превъзходни кулинарни и лечебни свойства, така и очарованието и красотата на дивата природа - във вашия дом.
14.01.2012 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018