Градина » Поливайте градината внимателно

 Поливайте градината внимателно

Обикновено за страната ни август е най-топлият и сух месец през годината. Това е и периодът на обилно плододаване, което налага често и редовно поливане на влаголюбивите зеленчукови култури. Така например доматите, пипера, патладжана, зеления фасул, бамя, краставици и тиквички, цветно зеле, броколи и др. се нуждаят от най-много вода през този период, докато дините и пъпешите вече не се поливат. При честите валежи през последните месеци на тази година, нещата малко се промениха. Въпреки това, различните култури имат някои външни признаци, по които може да се познае кога растенията се нуждаят от напояване.
Например листата на доматите и пипера - особено по-младите, стават тъмнозелени, като при пипера се наблюдава завяхване още през утринните часове. Когато се полива, трябва да се внимава да не се мокри кореновата шийка, с което се предпазва от заразяване с мана.
При краставиците, тиквичките, дините, пъпешите и зеления фасул, цветовете им окапват, а листата потъмняват. Завяхването на листата им, както и на морковите и зелевите култури се забелязва през топлите часове на деня.
Характерно за зелевите е увеличаването на восъчния налеп по листната повърхност. През август много добре им се отразява дъждуването. То не трябва да се прилага при домати, пипер, патладжан, лук, пъпеш и др., защото води към развитие и разпространение на редица болести. При тях се прилага само гравитачно напояване.
Водата, с която се поливат зеленчуковите растения, трябва да бъде чиста, без вредни соли, отпадъчни от производствена дейност вещества и плевелни семена. Тя трябва да има съвсем слабо кисела или близка до неутралната реакция. Много важно условие е, температурата да не бъде по-ниска от тази на въздуха. Оптималната температура на поливната вода е 25ºС. При по-топлолюбивите видове, използването на студена под 14ºС им нанася редица поражения. Тя трябва да бъде над 19-20ºС. Когато протича по дълга вада, тя се темперира и затопля от почвата. Полива се само през хладните часове на деня – сутрин до към 10 часа и привечер или нощем.
Прекомерното напояване трябва да се избягва. То води към намаляване на аерацията, влошава топлинния режим на почвата, повишава киселинността й и влошава бактерийния живот в нея. Обилното напояване след засушаване е вредно и води към развитие на брашнеста мана.
От друга страна силното засушаване е не по-малко вредно. То също може да доведе до окапване на цветовете при посочените по-горе култури, към преждевременно стрелкуване при зелевите и салатите, към загрубяване на кореноплодите и т.н..

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Болест съсипва листата на банана

Церкоспориозата е много разпространена болест по бананите. Тя напада и уврежда силно листата. По тях се появяват малки, жълтозелени петна, 5-10 мм дълги и 1 мм широки. В началото те се забелязват труд...

Аспержите са ценен деликатес

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли д...

Колко дълго живеят овошките

При всяко живо същество, включително и при човека, продължителността на живота е свързана преди всичко с биологическите особености на вида. Невинаги обаче животът продължава според наследствените зало...

Размножаване на клематиси

Клематисът е една от най-красивите лиани за изграждане на живи плетове. Той е желан за всеки български двор. От него са познати около 25 вида. Кореновата му система е силно развита. Корените са месест...

Начало