Градина » Осигурете си пресен чесън за зимата

 Осигурете си пресен чесън за зимата

За да си осигурим зелен чесън през зимата, трябва да помислим отсега. Площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеш и и др. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава ще берете зелен чесън през зимата, когато пресните зеленчуци са оскъдни. Определеното място за зеленчука предварително, преди засаждането се подготвя добре. Независимо, че предшествениците са били добре наторени с органични торове, по възможност преди подготовката на площта за засаждане, внесете добре угнил оборски тор. След това изорете или с права лопата обърнете почвата, подравнете и оформете лехите, в които ще засаждате чесъна. Използвайте само скилидките на зимния чесън. Те са по-едри от тези на летния и по-лесно се отделят. За 100 кв.м ви са необходими 20-25 г. За да не се появява в посева опасната чеснова муха, е добре преди засаждането скилидките да се третират. Засаждат се на дълбочина 2-3 см при междуредие 15-20 см, а между скилидките – 10 см.
Ако времето е сухо, не пропускайте да поливате редовно посева. След като поникнат масово растенията, намалете влагата. Унищожавайте плевелите и пазете растенията от чесновата муха.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Усойничето ще парфюмира градината

Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас им...

Запознайте се необикновената аристолохия

Аристолохията е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, чиято родина е Бразилия. Достига височина 3-4 метра. Има здраво увивно стъбло с корковидна дървесина и сърцевидни листа с дължина около...

Засейте репички преди доматите

Репичките имат много къс вегетационен период, стават готови само за 30-35 дни. Затова се отглеждат най-често преди или след основната култура. Възможно е да се засеят през първата половина на февруари...

Сега пиперът се нуждае от специални грижи

Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...

Начало