26.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5550  |   0  
Подгответе се да сеете разсада
Зеленчуковият разсад изисква много плодородна почва и затова за отглеждането му се приготвят специални смески и субстрати. Най-популярната торово-почвена смес съдържа 3 части оборски тор и една част чимова почва. Оборският тор трябва да е добре разложен по възможност говежди, а почвата да бъде взета от затревени терени. Почвата от градината е неподходяща, тъй като може да съдържа болестотворни организми. Вземате чимова почва и прегорял оборски тор, пресявате ги, за да отстраните коренища и други едри примеси, и ги смесват. Необходимо е сместа, оформена като купчина да се покрие или постави под навес, за да се предотврати вероятно преовлажняване. Съхранена по този начин, торово-почвената смес е готова за употреба за сеитба на зеленчукови семена в оранжерии.

Качествените семена са гаранция за успех

За да успеете да произведете здрав и обезвирусен разсад, е необходимо да разполагате с висококачествени семена. Можете да обезвирусите неголямо количество семена с 1% разтвор на перхидрол (кислородна вода), в който семената се накисват за 25-30 минути. Доматени семена могат да бъдат третирани като в 1 л вода се разтварят 20 г меден сулфат (син камък) или 10 г калиевият перманганат. Може да се накиснат в топла вода от 56°С за 30 минути или сухо нагряване при 58°С за 6 часа.

Важно е да се определи срока на сеитба

Срокът на сеитбата зависи от производственото направление (ранно, средноранно и късно) на съответния зеленчук. Проблеми с производството на здрав разсад има предимно при ранното производство. Избързването може да причини прерастване на разсада, а закъснението от своя страна е загуба на време. За да се определи точно срока на сеитба, трябва да се съобразите със застудяванията в съответния регион. За доматите и пипера, засяването трябва да стане около 60-65 дни преди засаждането на постоянно място, а при краставиците - 30-35 дни.

Редовата е предпочитана

Преди сеитбата почвата трябва да се обработи и подравни. Семената за производство на разсад се сеят разпръснато или редово, като редовата сеитба е за предпочитане. При нея се осигурява по-ефективно използване на хранителната среда от младите разсади и се гарантира по-добро слънчево огряване. Браздите могат да бъдат оформени с помощта на пръчка и конец, като разстоянията между тях се определят от вида на културата. Засейте семената по дължината на така подготвените бразди, като не засявате повече от препоръчителната доза за 1 кв. м. По този начин ще постигнете необходимата гъстота и растенията няма да си пречат. Преди за засеете семената, притъпкайте почвата. Засетите семена се покриват с двусантиметров пласт от торово-почвена смес или пресят оборски тор, като този пласт също се притъпква.
29.09.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023