24.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5003  |   0  
Вкусни зеленчуци от бедна почва
Изборът на място за зеленчукова градина не е никак лесен. Зеленчуковите култури са много и разнообразни, имат различни изисквания към климатичните и почвените условия, дори и през отделните си фази на растеж и развитие. Те се отнасят различно към топлината, водата, светлината, продължителността на деня и хранителните вещества. За всичките зеленчукови култури добрата почва трябва да е дълбока, рохкава, със зърнест строеж водо и въздухопропусклива, топла и достатъчно богата на органични вещества, неутрална или със слабо алкална реакция.
Ако мястото, което използвате за отглеждане на любими зеленчуци е с тежка и глинеста, много плитка, с близка подпочвена вода или лека, чакълеста, бедна на хранителни вещества почва, ще трябва да предприемете някои мерки. Тежката и студена почва се примесва всяка година, когато се обработва през есента, с оборски тор или компост. Излишната вода при непропусклива подпочва или с близки подпочвени води се отвежда с дренажни канавки. Ако почвата е плитка, тя се продълбочава всяка година с 2-3 см за сметка на подпочвата и се подобрява чрез внасяне на органични вещества (оборски тор, компост, торф), тъй като зеленчуковите култури не понасят мъртвица. Каменливата и чакълеста почва се почиства от камъните и ако е много лека, песъчлива и бедна, се тори с оборски тор или компост. Ако се установи, че почвата е кисела, тогава се варува през есента преди дълбоката обработка на 100 кв.м с 50–100 кг сатурачна вар или с 10-15 кг варова пепелина, която се разхвърля равномерно и размесва с целия почвен пласт. След това се обработва няколко пъти.
Така след като подобрите качествата на почвата, може да очаквате и добра реколта от отглеждането на желаните зеленчуци в градината.
18.09.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023