Градина » Зеленият фасул се засява до началото на юли

 Зеленият фасул се засява до началото на юли

Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Мястото набраздете на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високите. Засявайте под мотика в основата на тира, в гнезда, които да са на 25 и 50 см (според сорта), в тях пускайте по 4-5 семена.
Зеленият фасул е много влаголюбов, задължително трябва да имате вода за поливане. В противен случай нищо няма да стане, особено при тази късна сеитба, когато времето вече е горещо.
По-малката влажност преди цъфтежа ще намали броя на цветовете, ще са по-малко и бобовете. От по-късна суша пък бобовете ще са дребни и ще узреят преждевременно. Внимавайте обаче с водата - и прекомерната почвена влага се отразяват неблагоприятно върху растежа и развитието на растенията. Те може и да загинат, ако няколко дни мястото се заблати.
Иначе културата няма кой знае какво претенции към почвата. Става на повечето типове у нас. Трябва да избягвате само много тежките, студените с високо ниво на подпочвените води. При късна сеитба като тази, когато фасулът ще е втора култура, по-добри са влагоемните песъчливо глинести почви.
Ако на това място през миналата година сте отглеждали зелен фасул, не е добре да го правите и сега. Най-големи количества азот постъпват в растението от фаза бутонизация до формирането на цветовете. Така че азотни торове давайте в началото на развитието, когато грудките по корените не са още развити.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Младите дръвчета се нуждаят от сериозна опора

През октомври можете да си засадите дръвче за украса във вашата дворна градина. Изберете подходящото за него място, изкопайте му посадъчната ямка. Нейният обем трябва да бъде най-малко колкото два път...

Под дървото натрупайте трева

Обикновено през горещите дни на юли и август градините и отделните овощни дръвчета се поливат по 2-5 пъти и след това се разрохква почвата, за да се запази по-дълго почвената влага. Околостъблените кр...

Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Начало